За закваската:
1 кубче мая
1 супена лъжица захар
малко сол
2-3 супени лъжици брашно
100-150 мл. топла вода
За тестото:
1 супена лъжица сол
1 пакет пресято брашно
2 яйца (едното за намазване)
2-3 супени лъжици олио (свинска мас)
5-6 супени лъжици кисело мляко (стайна температура)
1 супена лъжица ракия
1 супена лъжица оцет
500 мл. хладка вода
маргарин или краве масло за намазване
За закваската: разтворете 2/3 от маята в хладката вода, заедно със захарта, щипка сол и брашното. Оставете да набъбне.
В дълбок съд пресейте брашното и оформете кладенче в средата му. Там счупете 1 яйце и добавете останалите продукти - сол, захар, олио, кисело мляко, ракия, оцет, топла вода и заквасената мая. Бъркайте енергично най-напред с дървена лъжица, а след това - с ръце. Омесете меко тесто, което да не лепне. Прехвърлете тестото в леко намазнена дълбока купа, покрийте я и оставете да втасва на топло около половин час, докато удвои обема си. Премесете леко втасалото тесто.
Оформяне: Разделете тестото на три и разтеглете (разточете) всяко парче на дълго и тънко въже. Сплетете въжетата на плитка, като първо ги съедините в горния край и плетете надолу. Притиснете добре краищата, за да не се разтвори плитката. Започвайки от единия край, внимателно навийте плитката на охлювче и подпъхнете края отдолу, за да не се разплете при печенето. Прехвърлете готовата плетена пита в предварително намазана с масло или маргарин тавичка. Покрийте тавата с фолио, след което - с топла влажна кърпа и оставете да втасва на топло, докато отново удвои (утрои) обема си.
Печете в предварително загрята умерена фурна, докато хване приятна червеникава коричка.