Ако сте начинаещи в кухнята, с тази рецепта лесно и бързо ще направите и вкусна, и пухкава, и красива празнична погача за всички поводи. Тъй като януари е най-богат на имени дни, те са чудесен повод да зарадвате семейството си с тази Плетена погача за заслужили именици .
Плетена погача за заслужили именици
Продукти:
- 800 г брашно
- 30 г прясна мая
- 100 мл вода
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 яйце
- малко сол
- 30 мл олио
- 300 мл прясно мляко
За намазване:
1 жълтък
малко олио и прясно мляко
Приготвяне:
Първо замесете тестото. За целта разтворете маята в хладката вода, добавете захарта и няколко супени лъжици от брашното, за да се получи кашичка. Оставете на топло, докато шупне и маята се активира.
В леко загрятото мляко чукнете яйцето и разбийте добре. Добавете вътре шупналата мая, солта и започнете да прибавяте постепенно пресятото брашно.
Снимка: YouTube
В началото бъркайте с дървена лъжица, а когато сместа стане прекалено гъста, прехвърлете я на плота и доомесете тестото, докато стане на гладка топка.
Снимка: YouTube
Сложете тестото в намаслена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло, докато удвои обема си.
Втасалото тесто изсипете на набрашнения леко плот и го сгънете няколко пъти, както е показано на снимката по-долу:
Снимка: YouTube
Отделете 1/4 от тестото, за да оформите украсата. Останалото прехвърлете в намаслен и набрашнен съд за печене с високи стени.
От отделеното тесто изрежете 4 дълги ленти и две по две ги усучете на фитили:
Снимка: YouTube
Единия фитил увийте около стените на тавата, върху тестото:
Снимка: YouTube
Втория фитил разделете на две и с него оформете кръст върху погачата.
Снимка: YouTube
Изрежете излишните краища на тестото.
Снимка: YouTube
От останалото тесто оформете елементите на украсата, които символизират вярата, плодородието, мира и пр.
Снимка: YouTube
Оставете погачата да втаса повторно, след което намажете с разбит с малко мляко и олио жълтък.
Снимка: YouTube
По желание може да забодете в нея символите на здравето - дрянова клонка или клонка босилек.
Сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
Снимка: YouTube
Готовата погача оставете да се охлади, след което внимателно я извадете от тавата.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко и светли празнични дни!
Снимка: YouTube