500г брашно
30г мая
130мл прясно мляко
130г захар
150г масло
1 супена лъжица настъргана кора от лимон или портокал
щипка индийско орехче
щипка сол
4 яйца
500г праскови
40г бадеми
пудра захар
Сипете брашното в купа, като в средата направите кладенче. Натрошете маята в леко затоплено прясно мляко, прибавете 1 супена лъжица захар и малко брашно и разбъркайте. Сипете сместа в кладенчето, покрийте с кърпа и оставете на топло за 15 минути.
През това време разбийте на пяна – мазнината със захарта, лимоновата или портокалова кора, индийското орехче и солта. Прибавете едно по едно яйцата, като бъркате непрекъснато. Изсипете сместа в купата с брашното. Замесете меко тесто, докато започнат да се образуват мехури. Покрийте и го оставете на топло за около 30 минути.
Залейте прасковите с вряла вода, за да може им махнете кожата. Извадете костилките и ги нарежете на осминки. Кръгла кейкова форма намажете с масло. На дъното наредете ветрилообразно резенчета праскови, а между тях - обелените половинки бадеми. Поразтеглете тестото според кейковата форма и го загладете. Оставете го да почине на топло 20 минути.
Опечете сладкиша в предварително загрята фурна на 200 градуса, около 35 минути.
След 25 минути покрийте с пергаментова хартия да не прегори. След като изстине, поръсете с пудра захар.
Сладкишът може да приготвите и с други плодове - кайсии, нектарини, круши, сливи и пр.