Плодовете узряват през септември, а ето как да приготвите от тях домашен Еликсир на здравето (ще ви пази цяла година)

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Лечение с билки
Плодовете узряват през септември, а ето как да приготвите от тях домашен Еликсир на здравето (ще ви пази цяла година)
6234
Източник: За Жената
Снимков материал: Pixabay
Плодовете узряват през септември, а ето как да приготвите от тях домашен Еликсир на здравето (ще ви пази цяла година)

Плодовете на това растение никога не трябва да се консумират сурови, защото са токсични и могат да причинят отравяне. Токсичността на плодовете е напълно унищожена чрез топлинна обработка

Септември е времето, когато плодовете на черния бъз (бъзуняка) достигат пълната си зрялост и това е идеалният момент да се възползвате от предимствата им.

Черният бъз, с богатството си от витамини и антиоксиданти, е идеален за приготвяне на здравословен домашен сироп , който може да има многобройни ползи за здравето. Плодовете никога не трябва да се консумират сурови, защото са токсични и могат да причинят отравяне. Токсичността на плодовете се унищожава напълно при термична обработка и сиропът е напълно безопасен за консумация.

Защо сиропът от черен бъз е толкова здравословен?

Черният бъз е известен със своите лечебни свойства. Този плод е богат на витамин С, антиоксиданти и флавоноиди, които могат да помогнат за стимулиране на имунната система, намаляване на възпалението и подобряване на цялостното здраве. Сиропът може да бъде полезен в борбата срещу настинки и грип, както и за подобряване на кръвообращението и детоксикация на тялото.

черен бъз сироп

Снимка: pixabay

Как да си приготвим домашен сироп от черен бъз

Ето една проста рецепта за приготвяне на сироп от черен бъз у дома:

Съставки:

  • 500 г плодове от черен бъз
  • 1 литър вода
  • 800 г захар (може да се коригира на вкус)
  • Сок от 1 лимон (по желание)

Приготвяне:

Измийте добре плодовете и отстранете дръжките. Поставете плодовете в голяма купа.

Плодовете се заливат с 1 литър вода и се слагат да се варят на среден огън. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри 30 минути, като разбърквате от време на време.

След като плодовете се сварят, прецедете течността през тензух или ситна цедка в друг съд. Получената течност върнете на котлона.

Към загрятата течност добавете захарта и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Ако желаете, добавете лимонов сок за допълнителна свежест и консервация.

Увеличете температурата и варете до сгъстяване на сиропа. Това може да отнеме около 30-45 минути, в зависимост от количеството течност и желаната гъстота.

Налейте горещия сироп в стерилизирани бутилки или буркани, докато е още топъл. Затворете ги плътно и ги оставете да изстинат на стайна температура.

домашен сироп бъз

Снимка: pixabay

Съхранявайте сиропа на хладно и тъмно място. Може да се съхранява в хладилник, като дълготрайността му зависи от условията на съхранение и количеството добавена захар.

Можете да използвате сиропа като добавка към чайове, вода или като естествен подсладител в различни рецепти.

Приготвянето на сироп от черен бъз у дома не само ви позволява да се насладите на неговите ползи за здравето, но също така ви дава чувство за постижение. Насладете се на природните блага, които септември ви предлага!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft