Плодовете на това растение никога не трябва да се консумират сурови, защото са токсични и могат да причинят отравяне. Токсичността на плодовете е напълно унищожена чрез топлинна обработка
Септември е времето, когато плодовете на черния бъз (бъзуняка) достигат пълната си зрялост и това е идеалният момент да се възползвате от предимствата им.
Защо сиропът от черен бъз е толкова здравословен?
Черният бъз е известен със своите лечебни свойства. Този плод е богат на витамин С, антиоксиданти и флавоноиди, които могат да помогнат за стимулиране на имунната система, намаляване на възпалението и подобряване на цялостното здраве. Сиропът може да бъде полезен в борбата срещу настинки и грип, както и за подобряване на кръвообращението и детоксикация на тялото.
Снимка: pixabay
Как да си приготвим домашен сироп от черен бъз
Ето една проста рецепта за приготвяне на сироп от черен бъз у дома:
Съставки:
- 500 г плодове от черен бъз
- 1 литър вода
- 800 г захар (може да се коригира на вкус)
- Сок от 1 лимон (по желание)
Приготвяне:
Измийте добре плодовете и отстранете дръжките. Поставете плодовете в голяма купа.
Плодовете се заливат с 1 литър вода и се слагат да се варят на среден огън. Оставете да заври, след това намалете котлона и оставете да къкри 30 минути, като разбърквате от време на време.
След като плодовете се сварят, прецедете течността през тензух или ситна цедка в друг съд. Получената течност върнете на котлона.
Към загрятата течност добавете захарта и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Ако желаете, добавете лимонов сок за допълнителна свежест и консервация.
Увеличете температурата и варете до сгъстяване на сиропа. Това може да отнеме около 30-45 минути, в зависимост от количеството течност и желаната гъстота.
Налейте горещия сироп в стерилизирани бутилки или буркани, докато е още топъл. Затворете ги плътно и ги оставете да изстинат на стайна температура.
Снимка: pixabay
Съхранявайте сиропа на хладно и тъмно място. Може да се съхранява в хладилник, като дълготрайността му зависи от условията на съхранение и количеството добавена захар.
Можете да използвате сиропа като добавка към чайове, вода или като естествен подсладител в различни рецепти.
Приготвянето на сироп от черен бъз у дома не само ви позволява да се насладите на неговите ползи за здравето, но също така ви дава чувство за постижение. Насладете се на природните блага, които септември ви предлага!