Просто, вкусно, не цапате много съдове, само една купа и формичките за мъфини. Плодовите мъфини са много вкусни с череши, но по желание може да добавите малини, ягоди, горски плодове, парченца шоколад и др. Мярката, която използвах е чаша от 150 мл, а вие можете да използвате и обикновена чаша за вода от 200 мл, така ще получите 24 мъфина.
От изброените съставки ми излязоха 12 мъфина, но имайте предвид, че нарочно препълних формичките, за да не се налага да пека втора тава, в която щях да събера още четири-пет мъфина. Затова приличат на гъби, а иначе са много вкусни и ароматни, трябва да ги опитате. Ето съставките, които използвах:
Плодови мъфини с 2 яйца
Продукти:
2 яйца
2 чаши захар
1 чаша кисело мляко (може да използвате прясно вместо кисело мляко)
1 чаша олио
3 чаши брашно Т400
1 пакетче бакпулвер (12 г)
200 -300 гр. череши или други плодове
по желание отгоре може да ги поръсите с пудра захар, но не е задължително
Приготвяне:
В дълбока купа счупете две яйца и ги разбийте за кратко с бъркалка до смесване на белтъка и жълтъка. След това добавете две чаши (150 ml) гранулирана захар. Разбийте отново, докато захарта се смеси с яйцата.
Когато получите гъста каша, добавете една чаша кисело мляко (150 мл) и една чаша олио (150 мл). Ако в момента нямате кисело мляко, можете да добавите прясно мляко (или газирана вода).
Разбъркайте внимателно съставките, докато захарта се разтвори и олиото се поеме в яйцата. Когато сместа стане гладка, добавете брашното (3 чаши) смесено с едно пакетче бакпулвер (12 г), най-добре пресято през цедка, за да се получи меко и ефирно тесто.
Разбъркайте първо бавно, за да може брашното да поеме течностите, след това разбъркайте по-енергично с лъжицата, за да разбиете бучките и да получите гладко, еднородно, хомогенно, плътно тесто. Застелете формата за мъфини с хартиени формички (или ги намаслете и набрашнете добре).
Напълнете всяка формичка до половината с тестото, след това сложете няколко череши (други плодове) и добавете още малко от тестото отгоре с лъжица. Формите трябва да се пълнят на 2/3 от общия обем. Отгоре се слагат още плодове и се пекат в загрята фурна на 200 градуса за 20 минути.
Да ви е сладко: