За да се насладите на истинска пица, отправете се към Неапол. За да опитате класическата фокача, посетете Лигурия. Местните жители казват, че тази ароматна питка е предшественикът на известната пица . При висока температура изглежда, че плоската питка се издига напълно, превръщайки се в пищен хляб. И е много по-вкусно, ако се изпече с моцарела.
Тънката фокача със сирене донякъде напомня на италианската пица, но без домати и сос. Вкъщи често се сервира като основно лакомство и можете да му се насладите по време на закуска или обяд или пък за вечеря.
Съставките
Пшенично брашно 500 g
прясно мляко 300 мл
захар 25 g
мая 5 g
сол 2 щипки
масло 80 g
Яйце 2 бр
моцарела 200 g
подготовка
Смесете 250 мл топло мляко, захар и мая в дълбок съд. Разбийте едно яйце отделно и добавете към млечната смес. Пресейте брашното, смесете с щипка сол. Добавете към млечната маса. Омесете тестото. Добавете към него масло на стайна температура и разбъркайте отново.
Прехвърлете тестото в дълбока купа. Покрийте с фолио и оставете на топло място, докато количеството тесто се удвои. Изплакнете и отново оставете тестото на топло място.
Вземете кръгла тава и покрийте с пергамент. Преместете тестото отгоре. Разстелете върху лист за печене.
С нож направете разрези в тестото. Сложете моцарела в тях. Покрийте с фолио и оставете на топло място, докато тестото отново втаса.
Разбийте яйцето с 2 с.л. л. мляко и щипка сол. Намажете питката с млякото и яйчената маса. Печете италианската фокача за 15 минути на 200 ° C.
Вкусното печиво със сигурност ще се превърне в едно от любимите ви лакомства, подобно на пърленка и пица. Разпечатайте рецептата или я добавете към отметките си, защото ще искате да следвате инструкциите й повече от веднъж.