Плуващи кифлички - само вода, сол и брашно, а стават разкошни и много мекички!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Плуващи кифлички - само вода, сол и брашно, а стават разкошни и много мекички!
Плуващи кифлички - само вода, сол и брашно, а стават разкошни и много мекички!
82615
Плуващи кифлички - само вода, сол и брашно, а стават разкошни и много мекички!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако имате брашно вкъщи, не се колебайте и пригответе това тесто, за което се нуждаете само от сол и вода. След като се замеси тестото, се оставя да почине в разтопено масло, след което може да се разтегля на тънка и равномерна кора, даже без да се точи с точилка! Всичко, от което се нуждаете, е равна, гладка работна повърхност и процедурата по-долу, за да си приготвите невероятните Плуващи кифлички :

Плуващи кифлички

Продукти: 

6 чаши брашно (750 g)

3 чаши вода (600 ml)

1,5 чаена лъжичка сол (12 g)

Плънка:

1 голяма глава лук (или две по-малки)

500 г листа спанак (ситно нарязан)

1 ч.л.сол

В допълнение към този постен вариант, можете да напълните с кайма, сирене, картофи, тиква...

И още:

1 чаша разтопено масло / маргарин / мас / олио

Приготвяне: 

Изсипете брашното в голяма купа и направете дупка в средата. Поръсете със сол, след това изсипете две чаши вода в кладенчето и постепенно добавете последната (трета) чаша.

брашно с вода

Докато брашното попива водата, разбъркайте с лъжица или твърда шпатула, след което омесете на ръка. Това тесто изисква по-дълго месене, около 5-8 минути, докато се смеси добре. Може да изглежда малко лепкаво, но не добавяйте още брашно, така трябва да бъде.

лепкаво тесто

Оформете топка и върнете тестото в купата. Покрийте с торбичка или найлоново фолио и оставете за 10 минути. 

тесто под фолио

След това го премесете върху леко набрашнена повърхност и с помощта на дланите си разтегнете на руло, за да можете по-лесно да го разделите на 22 приблизително равни части.

нарязано тесто

От всяка част оформете топчета, като просто овалвате между двете длани. Разтопете чаша масло и оставете леко да изстине, но все още да е течно. Изсипете го в широка и дълбока купа.

тесто в масло

Сплескайте леко всяко топче, след което го поставете в маслото, за да се накисне от двете страни. Повторете процедурата с всички топки тесто. След това покрийте с прозрачно стреч фолио и оставете да почине за един час. През това време пригответе пълнежа:

кифлички в масло

ЗА ПЪЛНЕЖА: запържете ситно нарязания лук и добавете ситно нарязания спанак. Запържете до омекване, след което оставете настрана да изстине.

нарязан спанак

След изтичане на времето извадете топка тесто върху гладка работна повърхност и започнете да я разтягате, като я притискате с длани. Ще забележите, че тестото е много еластично и се разтяга на много тънка кора, тънка като лист, дори прозрачна и не се къса.

разтегляне кора

кора тесто

Тъй като корите са много тънки, можете да ги сгънете както искате: като триъгълници, като рулца, като квадрати или като сарми. Този път се спряхме на мини-банички, при които кората се прегъва от двете страни, за да се получи дълъг правоъгълник, а след това се добавя и лъжица плънка и се навива.

кифлички тесто

Сложете готовите Плуващи кифлички със спанак  в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете до златисто кафяво. 

маслени кифлички

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft