Като кажем "баница", всеки си представя вкусна комбинация от тънки кори, пълни с яйца и сирене. Съществуват обаче много други видове баница, които по нищо не отстъпват на класическата.
Баница с картофи
Продукти:
1 пакет кори за баница (може да са по-дебели - става по-вкусно)
1,5 кг картофи
1 глава лук
вегета на вкус
малко черен пипер
сол на вкус
2-3 с.л.олио
Приготвяне:
Настържете картофите на едро ренде. Лука нарежете на кубчета. Смесете лука и картофите, подправете с малко олио, сол, черен пипер и омесете с ръце. Можете да добавите по желание чубрица или джоджен, ако ви харесват в съчетание с картофите.
Вземете 2 кори (ако използвате фини, ако не - 1 от дебелите). Поръсете отгоре с олио и разпределете част от плънката. Навийте корите на руло и ги подредете на охлюв в намазнена тава. Процедирайте по същия начин с останалите кори, докато напълните тавата и свършат продуктите.
Поръсете цялата баница с още малко олио. Печете на 200 градуса до готовност. Щом се зачерви добре, залейте баницата със смес от 150 мл вряла вода и малко сол. Върнете във фурната за още 5 минути. Извадете, покрийте с кърпа и оставете баничката да отдъхне, преди да я нарежете и поднесете.
Да ви е сладко!