Тестото с мая може да бъде много трудно за правене. Но дори и начинаеща домакиня може да си приготви понички с чесън . Те се състоят от минимум съставки, които са винаги под ръка.
Можете да правите понички с чесън всеки ден, защото е толкова лесно. Те са много ефирни и нежни. А ароматът е такъв, че поничките се помитат от масата дори преди да са успели да се охладят. Отлична алтернатива на хляба и дори вариант за добра закуска
Съставки
Пшенично брашно 530 g
Мая 20-25 g
Вода 320 мл
Захар 1 ч.л.
Чесън 4 скилидки
Слънчогледово олио 530 мл
Сол 1 ч.л.
Подготовка
Загрейте малко водата и добавете маята, сол и захар, разбъркайте. Пресейте брашното и замесете тесто. Покрийте с кърпа и поставете на топло място за 30 минути.
Изсипете 500 мл слънчогледово олио в тенджера и оставете да заври. Ощипете парчета тесто и оформете малки топчета. Хвърлете в олиото и запържете до златисто кафяво.
Използвайте суха лъжица, за да извадите поничките върху хартиени кърпи. Смесете 30 мл слънчогледово олио, ситно настърган чесън и щипка сол, намажете поничките.
Пържените понички с чесън се съчетават добре с всичко. Добавете подправки на вкус, с тях ще бъдат още по-вкусни. Сервирайте със заквасена сметана или сос от сирене, но и дори самостоятелно поничките са уникални на вкус