Ябълковото сладко , за разлика от другото трябва да е наистина плътно. Но, уви, не всеки успява да постигне необходимата плитност. „Трябва да знаете тайната на готвенето“, ще кажат по-малко опитни домакини и ще бъдат прави. Днес ще ви разкажем за един малък трик, за да превърнете обикновеното сладко от ябълки във вкусно и гъсто, а и също много полезно лакомство.
Тайната съставка е пектин , който можете да си купите в магазина. Такова вещество присъства и в ябълките, но понякога не е достатъчно за плътна консистенция. Зелените ябълки са чудесни за готвене (десертът има приятен сладко-кисел вкус). Можете обаче да пробвате с ябълки от всякакъв вид, важно е само да регулирате количеството захар: за по-сладки е необходимо по-малко.
Съставки
Ябълки 1 кг
Пектин 11 g
Захар 700 гр
Вода 0,5 л
Подготовка
Измийте ябълките, обелете и махнете сърцевината. Нарежете на малки парченца
Прехвърлете ябълките в тенджера и добавете вода към тях. Поставете на слаб огън. Гответе, докато ябълките омекнат. Отстранете от огъня, добавете захар и пектин, след което смесете до гладка смес с ръчен пасатор.
Поставете отново на печката и гответе, докато масата се сгъсти.
Готовото сладко може да се изяде веднага или да се затвори в буркани за зимата . Това е чудесна подготовка за сладкиши или палачинки.