Меки кифлички с пълнеж от нежен ванилов крем. Перфектни за закуска или просто сладък десерт с кафенцето.
Рецептата е от моята баба, която беше сладкарка и прилежно си записваше всяка рецепта.
Бабините кифли с ванилов крем
Продукти:
- 250 мл прясно мляко
- 200 мл олио
- 3 жълтъка
- 400 г гладко брашно
- 10 чаени лъжички захар
- щипка сол
- 20 г мая
За крема:
- 3 опаковки ванилов пудинг
- 750 мл прясно мляко
- 3 опаковки ванилова захар
- 180 г масло
За намазване:
- Яйце
Приготвяне:
Приготвя се закваска от 100 мл хладко мляко, 2-3 ч.л. захар и маята.
Когато шупне, смесете с останалите продукти и омесете еднородно тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса .
Можем да разберем, че тестото е втасало добре, когато удвои обема си.
Върху набрашнен плот разделете тестото на по-малки части и всяка издължете на руло с диаметър 1 см и дължина около 20 см.
Всяко руло прегънете на две и просто преплетете (завъртете като свредел), след това прегънете краищата и ги обърнете надолу, за да не се развие "плетката".
Снимка: Фейсбук
Всички така създадени "свредла" се нареждат върху застлана с хартия за печене тава и се оставят да втасат още 20 минути.
След това намажете с яйце и печете на 200 градуса за 15-20 минути (или до златисто на повърхността).
Снимка: Фейсбук
През това време ще приготвим крема. Сварете гъст пудинг от захарта, пудинга на прах и млякото.
Разбийте размекнатото масло с ваниловата захар и след като пудингът се охлади, го добавете в крема лъжица по лъжица.
Когато кифличките се охладят, ги разрежете на две и напълнете с крем.
Снимка: Фейсбук
Сервирайте поръсени с пудра захар.
Снимка: Фейсбук
Желаем ви добър апетит! :-)