4 тиквички
2 пресни картофа
200 мл кисело мляко
60 гр. настърган пармезан
150 гр. пушен кашкавал
малко зехтин
магданоз
3-4 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
доматен сос по желание (може, но не е необходимо)
Измийте хубаво тиквичките, нарежете ги на тънки филийки или тънки кръгове, и ги поставете във вряща подсолена вода, за да се попарят за около 30 секунди. Извадете и изцедете от водата.
Тавата за печене се намазва със зехтин. След това започнете да поставяте вътре тиквичките - ред тиквички, ред кисело мляко и ситно нарязан пушен кашкавал, ситно нарязана скилидка чесън и магданоз, настърган (предварително сварен) картоф. Отново върху тях: ред тиквички и останалите продукти. Подреждайте ги едни върху други, докато се изчерпат продуктите.
Най-отгоре покрийте с настърган пармезан, след това подправете по желание и залейте с доматен сос (ако искате).
Поставете тавата да се пече 20 минути в предварително загрята фурна при температура от 200 градуса, докато пармезанът съвсем се разтопи и горната част стане леко хрупкава.
Сервирайте вкусната запеканка с препечен хляб.