Не си истински българин, ако не обичаш кебапчета ! Същата шеговита максима спокойно може да важи за всеки средностатистически балканец - та има ли домашна сбирка или събитие на открито без любимите кебапчета, сочно цвърчащи на барбекюто? А ние пък имаме рецептата за перфектните кебапчета - хрупкава коричка и мека и сочна вътрешност, направо слюнката ти потича, като отхапеш! Може да прочетете рецептата за най-вкусните и сочни кебапчета по-долу:
Най-вкусните и сочни кебапчета
Продукти:
500 г свинска кайма (може да се смеси с агнешко)
500 г телешка кайма
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка суха мая
1 супена лъжица чесън на прах или гранули
150 мл хладка вода
И още:
50 мл вода
50 мл олио
Приготвяне:
Първо трябва да уточним, че кебапчетата са по-вкусни, ако използвате смесено месо, може би телешко със свинско или телешко с агнешко, ако избягвате свинско. Смесената кайма подобрява вкуса, вместо да се използва само един вид кайма.
Най-добре смелете месото на ръка, след което добавете сухите съставки: сол, черен пипер, чесън на прах, мая, сода бикарбонат, за да стане хрупкаво, и накрая добавям хладката вода. Объркайте всичко хубаво на ръка, след което покрийте съда с месото с прозрачно фолио и го оставете да престои една нощ.
На следващия ден отново разбъркайте сместа и започнете да оформяте кебапчетата. Дебелината и дължината на кебапите зависи от вас.
Още по-лесно е вместо да ги оформяте на ръка, да сложите сместа в плик, да отрежете единия край и така да шприцовате равни по дебелина и дължина тръбички.
Това е много по-бързо и по-лесно. След това загрейте тиган на среден огън с много малко олио, колкото да се запържат отгоре, а може да ги изпечете и на скара. Запържете кебапчетата, докато хванат коричка от всички страни, като от време на време обръщате.
Преди да ги извадите от тигана, където са се пържили, смесете 50 мл вода с 50 мл олио и намажете със сместа кебапчетата с кухненска четка, за да добият още по-хрупкав загар. Приберете ги в тенджера, за да не изстинат, докато пържите останалите.
Накрая, когато всички кебапчета се изпържат, запечете леко хлебче или две филийки и си напраете вкусен сандвич от кебапче. Може да добавите заквасена сметана, лук, чесън, лютеница или кой каквото обича.
От 1 кг кайма излизат около 40 кебапчета, така че ако са ви твърде много, можете да ги замразите или просто да направите по-малко.