Някои от вас вероятно редовно се борят с този плевел в градината си, а той е истинско съкровище.
Ако сте имали баба или дядо на село, то сигурно си спомнят брането на коприва, глухарче и киселец.
Тези растения, които сега се считат за обикновени плевели, често се използвали в кухнята за приготвяне на храна.
Лесно е да се досетите защо – в старите времена гладът и липсата на пресни зеленчуци са измъчвали хората много по-често, отколкото днес, а яденето на диви растения е било начин за оцеляване.
За щастие днес такива ситуации са рядкост.
Ако искате да опитате какво са яли нашите предци, опитайте това позабравено растение – бяла лобода .
Къде расте бялата лобода?
Това е обикновен плевел, който расте в цяла България.
Не е много придирчив и се чувства отлично както на пясъчна, така и на глинеста почва.
В уебсайтовете за градинарство можете да намерите много съвети как да се борите с плевелите, но ако искате да извлечете полза от тях, просто отидете на поляна, където този плевел се чувства страхотно.
Уверете се, че мястото, където го събирате, е далеч от натоварени пътища и земеделски полета.
Свойства на това растение
Нашите предци са били наясно с полезните свойства на лободата, която е заемала важно място в народната медицина.
От това растение се приготвят тинктури за успокояване на кашлица и други инфекции на горните дихателни пътища.
Настойки от него се използвали и за приготвяне на лапи за язвени рани.
Дори днес това растение се цени все повече благодарение на витамините и хранителните вещества, които съдържа.
Съдържа протеини, така че вегетарианците и веганите ще имат голяма полза от включването му в диетата си.
Това растение не съдържа дори следа от глутен, така че може да се консумира и от хора, страдащи от цьолиакия.
Само младите издънки са подходящи за ядене и имат вкус на спанак.
Можете да ги добавите към салата, бъркани яйца или паста, но запомнете едно – листата трябва да се попарят преди това.
Рецепта за паста с лобода
Съставки:
- 4 шепи листа от лобода
- 1 чаша паста пене
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- няколко лъжици зехтин
- няколко ореха
- сол
- млян черен пипер
Приготвяне:
Изплакнете добре листата от пясъка и след това ги покрийте с вряща вода.
Нарежете обеления лук на филийки.
Добавя се в тиган със загрят зехтин и се запържва до прозрачност.
След това време добавете лободата, разбъркайте и оставете да къкри под капак 15 минути.
Когато е почти готово, се слага наситненият чесън.
Разбъркайте и оставете да къкри още една минута.
След това прехвърлете цялото съдържание на тигана във висока купа.
Разбъркайте всички съставки с пасатор.
Подправете соса със сол и черен пипер.
Пастата се сварява ал денте, отцежда се и се смесва със соса.
Накрая се добавят смлените орехи.
Добър апетит!