Любимите ви палачинки са още по-вкусни и привлекателни, когато ги намажете с домашно сладко от сливи . Но не какво да е, а шоколадово сладко ! Ако добавите няколко супени лъжици какао към сливовото сладко, ще получите продукт, по-вкусен дори от течния шоколад.
Всъщност сладкото от сини сливи е едно от най-популярните и приготвяни у нас. Класическата рецепта е известна с качествения си вкус, но и с изключителните си лечебни свойства.
Този път ви предлагаме да обогатите вкуса му с какао (или черен шоколад), който освен силен антиоксидант е богат и на желязо, което помага за подобряване на имунитета.
Сладкото се пече във фурна, така че не се налага да стоите до котлона, което е голямо предимство при приготвянето му, а също така се добавя малко балсамов или винен оцет, за да подчертае вкуса и цвета му. Ето какво ви трябва:
Шоколадово сладко от сливи
Продукти:
- 1 кг сини сливи (небелени)
- 1 супена лъжица балсамов или винен оцет
- 100 г захар
- 1 супена лъжица екстракт от ванилия
- 4 супени лъжици какао на прах (най-добре е органично, качествено какао, а на вкус може да се подслади или не)
Приготвяне:
Сливите се измиват добре под струя студена вода, след което се почистват от костилките и се нарязват на по-дребни парчета. Може да ги оставите и на половинки, но ако ги нарежете по-ситно, сладкото ще се изпече много по-бързо.
Нарязаните сливи се заливат с една супена лъжица оцет, най-добре балсамов, но може и винен. Оцетът подчертава цвета и вкуса на сливите, а при печенето се изпарява и изобщо не се усеща като вкус и мирис.
След това се поръсва със 100 г захар. Аз не сложих много захар, защото моите сливи са сладки, вие сложете повече или по-малко според вашите сливи. Можете да използвате обикновена бяла захар, кафява, брезова или друга по ваш избор.
Разбъркайте сливите, за да се разпредели равномерно захарта, след което ги изсипете в огнеупорен съд и печете във фурната на 180 градуса за около час, като по средата на печенето ги покрийте с фолио. Извадете ги от фурната и директно в съда за печене добавете една супена лъжица екстракт от ванилия и четири супени лъжици какао на прах.
Разбъркайте добре, за да се разпределят съставките, след което пасирайте сместа, докато получите фина и гладка текстура. Прехвърлете сладкото в стъклени буркани и го съхранявайте в хладилник.
Ако правите по-голямо количество за зимата, тогава стерилизирайте бурканите или ги залейте с гореща вода, за да ги вакуумирате.