Яжте тези плодове и зеленчуци и ще придобиете хубав ваканционен тен и ще предотвратите образуването на бръчки...
В допълнение към слънцезащитните продукти има храни, които могат да ви помогнат да придобиете красив тен , като същевременно предпазите кожата си от бръчки и слънчеви изгаряния. Започнете да ги ядете поне 2-3 седмици преди ваканцията.
Диня
Освежете се с диня, защото тя е богата на витамин В, който помага на кожата да потъмнява по-бързо, а също така я предпазва от вредното влияние на слънцето.
Снимка: iStock
Чушки
Използвайте сезона, за да имате чушки в чинията си всеки ден, защото те са богати на бета-каротин, който придава красив тен на кожата. Най-много бетакаротин има в червените чушки – 841 мкг, в зелените 340 мкг, а в жълтите 110 мкг. Една порция се състои от една чаша нарязан пресен пипер или две малки чушки.
Праскови
Яжте праскова за лека закуска всеки ден. Благодарение на голямото количество витамин С и бета-каротин, прасковите ще ви помогнат да получите красив цвят по време на слънчеви бани, но също така ще предотвратят вредното въздействие на UV лъчите върху кожата, както и стареенето на кожата. Една порция праскова означава едно по-голямо парче. Прасковите също са богати на фибри, витамин А и калий, но съдържат и захар, така че не прекалявайте, ако сте на диета.
Спанак
Сред другите ползи за здравето, спанакът е богат на антиоксиданти и бета-каротин, които ви позволяват да получите красив златистокафяв цвят, докато се слънчеви бани. Яжте го като салата или като гарнитура към месо. Една порция спанак е една чаша нарязани листа. Подправете спанака със зехтин, тъй като съдържа ненаситени мазнини, които помагат на тялото да усвои бета-каротина от храната.
Снимка: iStock
Домати
Страхотна храна през лятото. Освен че е освежаващо и енергизиращо, то съдържа ликопен, който ви помага да придобиете красив тен. Освен това не позволява на свободните радикали да причиняват бръчки. Една порция домати е една чаша прясно нарязани домати или два малки домата. Ликопенът от домати може да намали риска от слънчево изгаряне с до 40%, ако се приема ежедневно.
Лимон
През лятото се освежавайте с лимонада, защото в лимоните има много витамин А, който повишава нивото на меланин в организма. Меланинът е пигментът, който придава цвета на кожата. В допълнение, витамин С от лимон регенерира колагена, който прави кожата по-стегната и намалява тъмните петна. Една порция лимон се състои от един резен.
Снимка: iStock
Моркови
Богат е на бета-каротин, който стимулира пигментацията на кожата, поради което тя придобива златисто-кафяв цвят. Морковите пазят и здравето на кожата, тъй като я предпазват от вредното въздействие на свободните радикали. Една порция означава една чаша прясно нарязани моркови. Не прекалявайте, защото ако ядете много моркови, кожата ви може да пожълтее.