1 чаена лъжичка в чая и болестите ще бягат надалеч!
Този сироп без варене е истински универсален лек . През есента и зимата си струва да го имате под ръка. Помага при грип, настинка, отслабен имунитет, вируси, липса на витамини и много други проблеми.
Слагам го в чай, лимонада и в рецепти за сладкиши. Вкусен и изключително здравословен.
Ефекти върху здравето:
- Подпомага имунната защита.
- Укрепва сърцето и кръвоносните съдове.
- Понижава високия холестерол и кръвното налягане.
- Предпазва тялото и клетките от свободните радикали.
- Укрепва косата и ноктите.
- Подпомага функцията на черния дроб.
- Откислява организма.
- Диуретик, подпомага бъбреците.
- Подобрява изпразването на червата.
- Подпомага образуването на кръв.
- Подобрява здравината на кожата и костите.
- Облекчава менструалните болки.
- Помага при уморени очи и подобрява зрението.
- Помага в борбата с алергиите и микозите.
- Бори се с умората, дори с хроничната такава.
- Има благоприятно действие върху косата, ноктите и кожата.
- Предотвратява появата на бръчки и придава еластичност на кожата.
- Аналгетичен ефект – действа против болка.
Съдържа набор от уникални микроелементи, които не могат да бъдат намерени никъде другаде в тази комбинация.
Богат на йод - важен при лечението на заболявания на щитовидната жлеза.
Освен споменатите факти, цвеклото е богато на витамини С и Е, съдържа желязо, магнезий, цинк и калий.
Поради високото съдържание на фолиева киселина, цвеклото е отлично за бременни жени - съставът му има благоприятен ефект върху безупречното развитие на плода.
Сироп от цвекло - универсален лек
Имаме нужда от (коригирайте дозата според това колко цвекло имате):
- 3 кг обелено червено цвекло
- 4 лимона (ако нямате органични лимони е добре да ги измиете с оцетна вода, кората също влиза в рецептата)
- 3 литра преварена вода - охладена
- 3-5 опаковки лимонена киселина (аз използвах 3, но в оригиналната рецепта пише до 5 пакетчета, зависи и от количеството захар, което използвате)
- 2,5 кг кристална захар (в оригинала има до 4 кг захар, но това ми се стори много)
- 1 опаковка консервант
- 1/2 шишенце ванилова есенция
Приготвяне:
Измийте добре лимоните, нарежете цвеклото и смелете всичко заедно.
Поставете сместа в тава и я разбъркайте добре - оставете да престои 24 часа и я разбърквайте от време на време.
След това прецедете добре и смесете сока със захарта, лимонената киселина, консерванта и есенцията.
Сега трябва да разбърквате периодично, докато захарта се разтвори.
След това сиропът се налива в стерилизирани бутилки и се съхранява на хладно място.
Добавяме го към хладък чай, лимонада, а също така е страхотен за сладкиши - придава им красив цвят.
Не забравяйте, че цвеклото е наистина мощна храна и може да понижи кръвното налягане.
Хората с ниско кръвно налягане трябва да го използват с повишено внимание. Определено не прекалявайте с това супер лекарство, най-добре е в малки дози.
Желаем ви здраве! :-)