Ние всички знаем, че чесънът е една от най-често използваните съставки в кухнята, защото придава вкус към храната, но също така е и много мощен и може да лекува много заболявания.
Най-добрият начин да извлечете всички ползи е да го консумирате суров.
Консумацията на чесън ще ви помогне при високото кръвно налягане и холестерол, предотвратяване на коронарна болест на сърцето и инфаркт. Освен това, той може да спре последиците от атеросклероза.
Освен че е чудесно за сърдечно-съдовата система, чесънът също може да ви помогне, ако страдате от ежедневните здравни проблеми, като например настинка, грип, треска, диария, ухапвания и гъбични инфекции.
Чесънът също е в състояние да управлява симптомите на остеоартрит и диабет.
Хората трябва да консумират чесън ежедневно, за да се подобри тяхната устойчивост и способността на организма за премахване на токсините и допринася за значителни загуби на мазнини.
Как да използвате чесън?
Както вече споменахме, чесънът е най-доброто, тъй като алицинът, който се съдържа в него, притежава много силно антибактериално действие. Всичко, което трябва да направите е да намачкате чесъна и да го оставете за 15 минути преди консумация. Важно е да го оставите за малко, защото когато чесънът се среже, смачка или стрие, ензимът алиназа превръща алиина в алицин. Именно той придава на чесъна характерния му остър мирис. Колкото повече се стрива чесъна, толкова по-голямо количество алицин отделя той. Доказано е, че алицинът е много силен антибактериален агент, навлизащ в кръвоносната система и дезинфектиращ белите дробове, вътрешните органи и кожата.
Друго много важно нещо е да се консумира чесънът на празен стомах, защото ако стомахът е пълен с храна, той има затруднения да обработва и абсорбира всички хранителни вещества от чесъна.
Чесън и мед
На първо място, накълцайте 2-3 скилидки чесън на малки парченца и след това ги смесете с една супена лъжица мед. Задължително приемайте на гладно!
За да се чувствате по-енергични и по-слаби и най-важното, по-здрави, трябва да консумирате всеки ден.