Всеки го познава като подправка, а използването му като билка е още по-рядко срещана практика. Той е основна съставка при приготвянето на таратор или кисели краставички, но може и много повече.
Да, става дума за копъра! Универсална подправка и билка, която би изисквала много повече внимание.
Да видим какво може да направи:
Антиоксидант:
Благодарение на високото съдържание на витамин С, копърът е отличен антиоксидант, който се бори срещу увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.
Съдържа още витамин Е, витамини от група В, желязо, калций, магнезий, цинк, мед.
Действа антибактериално:
Може да предотврати развитието на патогенни бактерии в тялото. В случай на възпаление на венците копърът е много ефективен, действа дори при храчки и кашлица.
Приготвяне на чай от копър:
Сварете 2 чаени лъжички сух копър или листа от прясната подправка с 300 мл вода. Оставете да престои поне 10 минути.
- Струва си да дъвчете семена от копър срещу бактерии, които се установяват на езика
- Действа като вазодилататор
- Копърът съдържа съединение, наречено апиол, което действа върху парасимпатиковата нервна система, за да причини вазодилатация. В резултат на това лекува еректилната дисфункция.
- В същото време понижава кръвното налягане и по този начин и натоварването на сърцето, подобрява притока на кръв към сърдечния мускул.
- Той е в състояние да изчисти бъбречните песъчинки, които вече съществуват, ако се консумира като лек в продължение на най-малко две седмици.
- Понижава нивото на кръвната захар
- Ванадият в копъра насърчава въглехидратния метаболизъм, тъй като има инсулинов ефект и също така намалява производството на холестерол в черния дроб.
- При уринарни проблеми: Най-честият причинител на инфекции на пикочните пътища е бактерията E.coli, за която копърът е отличен противник. Ако страдате от такова заболяване, препоръчително е да си направите отвара от семена от копър и да я добавите към водата във ваната (30 г семена от копър се варят в 1 литър вода за 15 минути).