По принцип никой не го харесва, но приготвен по този начин е божествен, даже децата изяждат сами по една тава

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
По принцип никой не го харесва, но приготвен по този начин е божествен, даже децата изяждат сами по една тава
По принцип никой не го харесва, но приготвен по този начин е божествен, даже децата изяждат сами...
30168
По принцип никой не го харесва, но приготвен по този начин е божествен, даже децата изяждат сами по една тава
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

На моята маса вместо картофи има карфиол! Сега ще ви разкажа как да го приготвяте и ще ви представя няколко вкусни и здравословни рецепти, в основата на които стои карфиол.

Карфиолът е по-вкусен от месо! Въпреки, че не е оцветен, карфиолът се нарича още цветно зеле, заради необичайния си кочан, състоящ се от бели съцветия. За родина на карфиола се счита Източното

Средиземноморие.

Той е кръстоцветен зеленчук от същото растително семейство като броколите и зелето. Не се радва на същата популярност както обикновеното зеле, но неговите полезни свойства превъзхождат другите видове.

Диетолозите единодушно твърдят, че карфиолът е полезен за хора, страдащи от наднормено тегло и даже затлъстяване, тъй като 100 грама варен карфиол съдържа само 30 калории. Но дори и без да имате за цел да преобразявате фигурата си трябва да обърнете внимание на този зеленчук, защото от него можете да приготвите много вкусни ястия.

Какво може да се приготви от карфиол

Днес ние ще ви покажем как да направите вкусен обяд или вечеря от този бял красавец. Той може да се комбинира с различни продукти по ваш вкус, но особено вкусен става карфиолът със сирене или кайма (последната перфектно подхожда по текстура и вкус).

Огретен от карфиол

Необходими продукти:

• 1,5 кг карфиол
• 500 мл мляко
• 500 мл вода
• 200 мл обезмаслена сметана
• 200 грама сирене пармезан или холандско
• 5 скилидки чесън
• масло за намазване на формата за печене
• 1 щипка индийско орехче
• сол на вкус

 

Начин на приготвяне:
1. Разчупете карфиола на розички и ги сварете за 5-7 минути в подсолена вода с мляко.
2. Добавете към сметаната смачкания с преса чесън, сол, индийско орехче и половината от настъргания пармезан.
3. Изсипете карфиола в гевгир и оставете да се отцеди добре течността. Подредете розичките в предварително намаслената тавичка и залейте със сметановата смес.
4. Сложете ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути, след това извадете и поръсете с останалия пармезан. Върнете обратно във фурната за 10 минути. Готово!

Ароматният, благодарение на чесъна и индийското орехче огретен може да се консумира дори късно вечерта, ако замените пармезана с по-малко калоричната моцарела. Наслаждавайте се!

 

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft