Много вкусна и здравословна торта . Смесете всичко наведнъж в блендера и за 5 минути направете тази страхотна торта, която ще укрепи костите ви. Без брашно, без мазнина, без захар и без глазура... Може да се яде както от възрастни, така и от деца, тъй като е чудесен източник на много полезни витамини и минерали.
Идеята за рецептата получих от моята свекърва, която приготвяше естествен лек за остеопороза от тези съставки, посъветвана от нейния лекар. Опитах сместа, която тя редовно приготвяше и много ми хареса. Оттогава започнах да правя тази торта и всеки, който я опита, веднага ме пита за рецепта.
Затова реших да я споделя с вас. Нейната рецепта съдържаше следните сушени плодове: сушени кайсии, сини сливи, сушени смокини и фурми. В моята рецепта използвам сини сливи и сушени кайсии, като можете да направите комбинация от всички, в количество от 400 гр.
Здравословна торта със сушени плодове
Продукти:
200 г сушени кайсии
200 г сини сливи
2 яйца
1 щипка сол
10 г ванилова захар
30 г захар
2 супени лъжици нишесте
500 мл прясно мляко (може и растително, например бадемово)
50 г масло
100 г. -120 г черен шоколад с висок процент какао
150 г орехи или бадеми
200 г бисквитки
50 г масло
шоколад за украса
Приготвяне:
Сушените плодове се заливат с гореща вода и се оставят за пет минути да се хидратират и набъбнат, след което се прецеждат. В тенджера отстрани счупете две яйца, добавете щипка сол, ванилия и 30 г захар, 2 супени лъжици нишесте, след което разбийте всичко до еднородност на съставките.
Добавете млякото, след което оставете да заври на среден огън, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Докато кремът е горещ, добавете към него 50 г масло, след което продължете да бъркате, докато се разтопи и смеси.
След това добавете начупения на кубчета черен шоколад и продължете да бъркате, докато се разтопи.
Покрийте крема с фолио и го оставете да изстине. През това време се смилат 150 г орехи и отцедените сушени плодове (400 гр.), както и 200 г бисквити. Разтопете 50 г масло и го добавете към сместа. Смесете всички съставки до гладкост.
Наредете една четвърт от получената смес на дъното на форма с размери 18-19 см (диаметър на обръча), предварително покрита с хартия за печене. Нанесете четвърт от охладения крем върху бисквитения пласт със сушени плодове, след което заравнете.
Отново поръсете сухата смес върху крема и нанесете крем върху него. Тортата има четири слоя от едната и другата смес. Поръсете горния слой със стърготини от черен шоколад, след което оставете тортата да се охлади в хладилник за поне 4-6 часа. След това махнете обръча, нарежете и сервирайте.
Да ви е сладко!