Когато трябва да приготвите сладкиш набързо, който на всичкото отгоре да е и вкусен, тогава сръбският Кох винаги е правилният избор. Това е сладкиш, приготвен от грис и напоен с горещо захаросано мляко.
Ако не харесвате кравето мляко, тогава можете да използвате бадемово мляко, което е много вкусно и здравословно, богато на витамини и минерали, особено на калций.
Кох е евтин десерт , която се приготвя бързо и лесно, само от няколко съставки. Навремето сръбските майки и баби са го приготвяли на децата си, защото винаги са имали всички необходими съставки вкъщи.
Почти няма човек, който да не харесва този простичък и вкусен сладкиш . Направете го за децата си, гарантирано ще им хареса. Сервирайте го добре охладен от хладилника, така ще стане любимата им лятна сладост.
Сръбски кох с прясно мляко
Продукти за тестото:
6 яйца
6 супени лъжици захар
7 супени лъжици грис
Продукти за заливката:
1 литър прясно мляко (краве или друго по избор)
20 г ванилова захар (2-3 пакетчета)
6 супени лъжици захар
Приготвяне:
Разделете яйцата, които преди това са били държани на стайна температура, на белтъци и жълтъци в отделни съдове. След това разбийте белтъците на пяна, като постепенно добавяте захарта.
Бийте достатъчно дълго, докато получите твърд и лъскав бял сняг, който не пада от лъжица. След това започнете да добавяте жълтъците, един по един, като непрекъснато бъркате с миксера.
Накрая добавете гриса и разбъркайте с лъжица, за да остане сместа въздушна и ефирна. След като получите компактна смес я изсипете в предварително намазнена тава с размери 20х30см.
Сложете сладкиша да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса, след което веднага намалете на 180 градуса и печете около 20 минути до хубаво зачервяване. През това време пригответе заливката:
Сложете литър мляко в тенджера, след което добавете шест супени лъжици захар и 2-3 пакетчета ванилова захар на вкус. Сложете тенджерата на огъня и загрейте, докато заври. От момента на кипене варете още 6-8 минути на умерен огън.
След като сладкишът се изпече, го извадете от фурната и с помощта на черпак го полейте равномерно с топлото мляко. Оставете да изстине първо на стайна температура и след това в хладилник.