Ако досега сте били леко скептични към ябълковите сладкиши , този ще ги реабилитира в очите ви! Дори да не обичате щрудел или ябълков пай, например, просто ще се влюбите в тази ябълкова шарлотка . Сочна, мекичка, с много нежна консистенция и ненатрапчив вкус на ябълки и канела.
Ябълкова шарлота
Продукти:
1 кг ябълки
200 гр.захар
160 гр.брашно
5 яйца
2 с.л.нишесте
1-2 ч.л.смляна канела
1,5 с.л.лимонов сок
1 ч.л.бакпулвер
1 ч.л.ванилова захар
щипка сол
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Разбийте белтъците с лимоновия сок (1 чаена лъжичка) и щипка сол до получаването на на стабилна пяна. Към жълтъците добавете пресятото брашно с бакпулвера и разбийте. Постепенно започнете да прибавяте от белтъците, като внимателно бъркате с дървена лъжица. Не използвайте миксер. Разбъркването трябва да става отдолу нагоре, като се внимава да не спадне белтъчната пяна.
Обелете и почистете ябълките от семките. Нарежете ги на тънки филии и ги поръсете леко с лимонов сок (около 1 супена лъжица). Добавете нишестето и канелата и разбъркайте добре.
В намазнена с растително масло форма сипете половината от тестото и добавете ябълките, като ги разпределите равномерно. Покрийте с останалото тесто и печете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за около 45 минути. Когато сладкишът е готов, изчакайте да изстине и поръсете с пудра захар.