В някои краища на страната ни вместо традиционната содена питка на Бъдни вечер се меси коледна погача с мая. Някъде ѝ слагат късмети, другаде - само паричка, но при всички положения замесването и оформянето на погачата си е важна традиция във всеки дом.
Лесна коледна погача
Продукти:
2 яйца
1 пакетче суха мая
2 с.л.захар
1 с.л.сол
1/2 л прясно мляко
1 кг брашно
чиста монета
Приготвяне:
Разтворете маята в малко топло мляко, заедно със захарта. Добавете разбитото едно яйце. Посолете и разбъркайте, като постепенното добавяте брашно и останалото хладко мляко, за да се получи гладко тесто.
След като тестото се омеси добре (може да използвате за замесването и машина за хляб или миксер с подходящи бъркалки), го покрийте с чиста кърпа и го оставете да втаса. Когато започне да втасва, го прехвърлете върху плота и внимателно го премесете. Не е необходимо тестото за питката да втасва напълно. Оформете го по желание, като не забравяте на поставите вътре монета. Отгоре намажете с другото разбито яйце.
Печете погачата в намазнена тава в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.
Весели празници!