Мойте Рецепти
1 глава кисело зеле
500 гр. нарязано говеждо месо
200 гр. пушено говеждо или свинско
100 гр. ориз
сол на вкус
черен пипер на вкус
сладък червен пипер и лют пипер по желание)
2 глави лук
Издълбайте зелката, премахнете средата и я нарежете. В малко олио запържете две глави лук и добавете нарязаното зеле. Запържете и него, след което оставете да се поохлади. Добавете пушеното и прясното месо, подправки на вкус и варете на слаб огън, като налеете половин литър вода. Щом водата заври, добавете ориза и оставете да набъбне хубаво.
Охладете приготвената плънка и напълнете с нея зелката, а ако остане от плънката - наредете я около зелето.
Залейте с малко топла вода, добавете още малко сухи подправки,
Покрийте съда с капак и пъхнете да се запече във фурната на 200 градуса около 2 часа.
Извадете ястието от фурната, за да направите запръжката (запържете малко червен и лют пипер в няколко лъжици олио), след което я изсипете върху него и върнете вътре за още 15 минути.
Готовата зелка извадете от фурната, охладете малко и поднесете с гарнитура от картофено пюре.