Лятото вече е в разгара си и българинът има пълното оправдание да се отдаде на любимото си занимание - приготвянето на вкусно барбекю за семейство и приятели. Колко често, минавайки край нечий старателно окосен двор, усещаме приятната миризма на дървени въглища, примесена с ароматите на месце, което цвърчи на грила? Да, тази картинка може да накара всеки да се размечтае за глътка студена бира и сладки приказки край заредената с наденички скара - какво му трябва на човек?
Вдъхновени от този най-прекрасен сезон, създателите на цветното списание "BILLA Кулинариум" (което е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2018 г.
Летният брой на "BILLA Кулинариум" може да си закупите във всички магазини от веригата BILLA - ще ви струва само 0,99 лв при покупка с BILLA Card. В него ще откриете талони, с които да ползвате отстъпка при покупката на определени продукти в магазините от веригата!
Ние също приветстваме грил-сезона в цялото му великолепие и за да ви бъдем полезни за пореден път сме ви приготвили 3 изключително лесни и бързи маринати за месо на грил - специално за случаите, когато току-що сте си набавили месото и искате час по-скоро да го метнете на грила, без да чакате онези задължителни 5-6 часа да се маринова. Цялата тайна на тези експресни маринати е в правилно подбраните съставки, които омекотяват месото и същевременно подобряват вкуса му. Да опитаме ли?
3 бързи маринати за месце на грил
Киселинната среда е едно от условията за правилно приготвена марината за месо. В същото време, киселината трябва да действа меко, без да унищожава мускулните влакна, превръщайки месото в подметка. Добрите маринати за печене на месо на скара се приготвят от соев сос, лимонов сок, червен или бял винен оцет и балсамов оцет. Обикновената горчица също омекотява перфектно месото, придавайки му лека сладост и пикантност.
1. Марината с мента и лимон
Вземете няколко добри сочни лимони и изстискайте 4-5 лъжици лимонов сок. Добавете натрошени листа от мента и малко бяло вино. Нарежете ситно глава лук и също я прибавете към марината. Трябва ви още малко чесън на прах или няколко скилидки смлян пресен чесън, както и сушени подправки (риган, риган, босилек, розмарин и др.). И не забравяйте пипер (сладък червен пипер и смлян черен ще подхождат отлично).
Време за мариноване: 1 час
Какво да мариновате в тази смес: пилешко, всички постни меса, агнешки котлети, шишчета от говеждо или агнешко месо.
2. Марината с горчица
За начало нарежете две глави лук, смесете горчицата и соевия сос отделно. Добавете лука и сушени билки към тази смес (градински чай, мащерка, босилек, риган). Всичко се разбърква добре.
Време за мариноване: 1 час
Какво да мариноваме в тази смес: пилешки гърди, свински шишчета, свински пържоли.
3. Марината със соев сос и захар (сладко-кисела)
Смесете лимонов сок и соев сос в равни пропорции. Добавете малко растително масло и една супена лъжица кафява захар - разбъркайте добре, докато захарта напълно се разтвори. Подправете с черен, червен пипер и нарязан чесън.
Време за мариноване: 1 час
Какво да мариноваме в тази смес: ребърца, телешко филе за мини шишчета, свинско и говеждо месо за скара
Общи съвети:
- приготвяйте маринатите за месо в пластмасови или стъклени съдове, за да се избегнат химични реакции, които не са ни необходими;
- Най-добре мариновайте месото на хладно място;
- Най-малко половин час преди готвене месото трябва да се остави на стайна температура, така че да се загрее леко. Това ще осигури равномерно изпичане;
- Никога не мажете с марината месото, което се пече на скарата. По-добре е да го отцедите веднага от маринатата: в една купа поставете суровото месо, а маринатата използвайте за приготвяне на соса.
Ако нашите предложения са ви харесали, още много съвети и хитринки за вкусно месо на грил ви чакат в летния брой на "BILLA Кулинариум". Ако никога не сте опитвали таратор с маслини и пресен лук, например, то сега е времето да го направите, а рецептата ще откриете в "BILLA Кулинариум", заедно с още свежи идеи. За всички любители на добрата кухня внимание заслужават Facebook-страницата на "BILLA Кулинариум", както и мобилното приложение, което ще ви изненада с над 300 видео рецепти, включително и авторски рецепти на шеф Виктор Ангелов. Може да го свалите за Андроид от тук и за iPhone от тук.
А сега е време да запалите грила и да се отдадете на горещи грил-страсти с някоя от прекрасните рецепти в "BILLA Кулинариум"!
Желаем ви щастливо и вкусно лято!