Поверия за късмет и щастие на Никулден-Рецепти с риба и какво да подарите на именика

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Поверия за късмет и щастие на Никулден-Рецепти с риба и какво да подарите на именика
33370
Снимков материал: pixabay.com
Поверия за късмет и щастие на Никулден-Рецепти с риба и какво да подарите на именика

На Никулден се приготвя риба с люспи , най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност и тегоби.

Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята.

Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб , като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.

По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата и трапезата не се прибира през целия ден.

Свети Никола е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно-родов празник, наричан служба, молитва, черква. На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба.

След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката - вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.
Рецепти за трапезата за Никулден:

Зрял фасул с булгур

Продукти: 500г фасул, 100г булгур, 1 пакетче краве масло, 2 моркова, лук, домати, джоджен, магданоз, сол

Фасулът се накисва от вечерта. На другия ден се вари на тих огън заедно с нарязаните моркови и лука. След 30 минути се прибавят доматите. Булгурът се запържва отделно в маслото, след което се изсипва в тава. Към него се прибавя фасулът с част от водата, в която се е варил. Пече се в силно загрята фурна около 25 мин. Преди поднасяне се наръсва с магданоз, нарязан на ситно зелен лук и червен пипер.

Пита с ядки за Никулден

Продукти: 1кг брашно, 300г прясно мляко, 10г мая, 1 лъжичка захар, бучка масло, щипка сол

Маята се разтваря в малко хладка вода, брашно, захар и се оставя да втаса, след което се слага в пресятото брашно. В брашното предварително трябва да сте добавили солта.

Прибавя се леко затопленото мляко, докато се получи тесто, което се омесва добре и от него се оформя пита, която се слага в намазана с масло тава. След като втаса, питата се поръсва със ситно нарязани орехови и бадемови ядки и се пече в умерена фурна. Малко преди края на печенето се поръсва с леко подсладена вода с мед и се допича.

 

 

 

Пълнен шаран с бяло вино

Какво ще ви е нужно:

* 1,5 кг шаран
* 400 гр дребна риба
* 1 чаша сухо бяло вино
* 80 мл зехтин
* млян черен пипер
* 2 дафинови лист
* 4 скилидки стар чесън
* 1/2 връзка пресен магданоз
Как да го приготвите:

1. Почистеният, измит, отцеден и подсушен шаран се поръсва със смлян черен пипер и сол и се поставя в емайлиран съд в хладилника

2. Отделно в сгорещената мазнина се задушава нарязания на ситно лук до златисто оцветяване заедно със счукания чесън, почистената дребна риба (кленчета, кротушки, мрянчета), ситно нарязания магданоз, смления черен пипер, дафиновите листа и сол на вкус

3. Сместа се разбърква и с нея се пълни шаранът, който е бил в хладилника 1-2 часа, и след като бъде напълнен, се зашива

4. Поставя се в намазана с олио тавичка, залива се с виното, останалия зехтин и малко вода и се пече в умерена фурна до готовност.

Шаран по селски

Какво ще Ви е нужно;:

1,5 кг шаран

4-5 глави стар лук

80 гр ориз

80 мл олио

2 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

1. В сгорещената мазнина се задушава на слаб огън ситно нарязания лук

2. След получаване на златисто оцветяване, при непрекъснато бъркане, се прибавят почистения, измит и отцеден ориз, червения пипер и солта

3.Продуктите се заливат с топла вода (250 мл.) и след 5-6 минути се изсипват в тавичка

4.В средата се поставя изчистения, измит и отцеден шаран, посолен от вътрешната страна

5. Пече се в умерена фурна до готовност.

Шаран в гювече


Какво ще Ви е нужно:

* 2 кг шаран
* 1 кг стар лук
* 1 кг домати
* 300г гъби 
* 200 гр червени пиперки и 1 зелена
* 60 гр чисто масло
* 250 мл сухо бяло винп
* 30 мл винен оцет
* 200 мл олио
* 2 връзки пресен магданоз
* 1 ч.л. риган
* чубрица

Как да го приготвите:

1. Изчистеният, измит и подсушен шаран се нарязва на парчета по 100-на грама всяко.

2. Зеленчуците се нарязват на ситно

3. В гювечето се нареждат ред риба, ред зеленчуци, като между тях се слагат подправките

4. Най-отгоре се слагат маслото, оцета и виното

5. Гювечето се захлюпва и се слага в студена фурна, която се включва на най-силната степен за 30 мин.

6. След това фурната се превключва на най-ниската степен за 5 часа. Гърнето не се отваря и в него не се добавя нищо

* При такова продължително варене-печене на слаб огън се получава изключително пикантен сос, а костите на рибата напълно омекват.


Шаран в тесто

Какво ще Ви е нужно:

*1 кг шаран
*100 гр стар лук
*250 гр печени орехови ядки
*400 гр брашно ( ако предпочитате, можете да използвате и диетично)
*200 мл олио
*1/2 връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

1. От брашното, хладка вода и малко сол се приготвя тесто, което се разточва на дебел лист

2. Лукът се нарязва на тънки резенчета и се задушава в мазнината до омекване

3. Отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус

4. Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива в тестения лист

5.Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна.

* Ястието се поднася топло.

Пълнен шаран с орехови ядки

Какво ще Ви е нужно:

*1,5 кг шаран
*170 гр печени орехови ядки
*60 мл олио
*600 гр стар лук
*350 гр домати
*20 мл доматено пюре
*1/2 лимон
*1/2 връзка пресен магданоз

Как да го приготвите:

1.Шаранът се почиства и посолява отвътре и отвън

2.За плънката се запържва лука, нарязан на шайбички, добавят се счуканите орехи, доматите, пюрето, черен пипер и сол на вкус

3.Сместа се залива с 250 мл топла вода и се оставя да поври

4.Шаранът се пълни с плънката, като се оставя малко от нея

5.В тава се разстила останалата плънка,а върху нея се слага шарана, като отстрани се нареждат резенчета лимон

6.Ястието се пече в умерена фурна (180 градуса) около 40 минути.

Поднася се наръсено със ситно нарязан магданоз.

А ако не обичате шаран, Ви предлагаме три вкусни рецепти с пъстърва:

 

Пъстърва с червен лук

Какво ще Ви е нужно: 

* 1,5кг пъстърва
* 1 кг червен лук
* 65г краве масло
* 1 ч.ч. бяло вино
* връзка пресен магданоз
* щипка розмарин
* сол и черен пипер на вкус

Как да ги приготвите:

Измитите и отцедени риби се поръсват със сол и черен пипер. Нареждат се в намазана с масло тавичка. Пъстървите се поръсват  с магданоз, заливат се с виното, в което сте добавили розмарина и разтопеното масло. Пекат се 20-30 минути в умерено-силна фурна. Сервират се с нарязания на колелца червен лук.

 

Пъстърва във фолио на скара

Какво ще Ви е нужно:

*1,5 кг пъстърва (около 4 броя)
*1 супена лъжица олио
*2 глави лук ( може да използвате и пресен )
*1 връзка копър
*1 лимон
*1 супена лъжица лимонов сок
*сол на вкус

Начин на приготвяне:

1.Измийте със студена вода пъстървите.Разрежете ги на две по дължина и ги почистете. Подсушете ги отвън и отвътре.

2.Напръскайте ги с лимоновия сок и леко ги посолете.

3.Намажете с олио 4 листа алуминиево фолио.

4.Измийте копъра и го изтръскайте хубаво от водата. Нарежете го на ситно. Обелете лука, нарежете го на дребно и го разбъркайте с копъра.

5.Сложете от сместа върху едната половинка на рибата и затворете с другата. Направете същото и с останалите риби.

6.Сложете пъстървите върху парчетата фолио.

7.Съединете краищата на фолиото и ги завийте на плътни пакети.

8.Печете на скарата по 15 мин. от всяка страна.

9.Сложете пъстървите в чиниите и ги украсете с резенчета лимон и ситно нарязан зелен лук.

 

Пъстърва с бадеми

Какво ще Ви е нужно:

* 4 бр. пъстърва (средно големи)
* 120 г масло (олио,зехтин)
* 50г настъргани печени бадеми
* 4 с.л. лимонов сок
* 2 с.л. ситно нарязан магданоз (ако вместо магданоз успеете да намерите пресен розмарин ще е чудесно)
* преситено брашно (за овалване)
* резенчета лимон или лайм

Начин на приготвяне:

*Измийте рибата и я подсушете с кухненска хартия. С помощта на нож или ножица отстранете всички перки по нея. Оваляйте я в брашно.

*Загрейте в тиган половината масло и запържете рибата от двете страни, докато цветът й стане златистокафяв . Махнете я от огъня и я поставете в подходяща за сервиране чиния или плато. Покрийте старателно с фолио, за да не изсъхне.

*Загрейте останалото масло и сложете бадемите в него. Запържете ги докато придобият златист цвят, след което добавете лимоновия сок и магданоза. Овкусете със сол и черен пипер.

*Посипете лимоновия сок и бадемите върху пъстървата и гарнирайте с резенчета лимон отстрани.

*За гарнитура можете да добавите и картофи соте.

И идва ред на питиетата...

Тъй като шаранът е мазна риба се съчетава най-добре със сухи и ароматни бели вина, като: Гевюрцтраминер, Траминер, Мускат, Ризлинг, Вьоние, Паломино, Токай Пино Гри. 
Тези вина имат богат вкус с аромати на ядки, зърнени култури и леки плодови нюанси и са най-доброто питие, като акомпанимент към трапезата

за Никулден.

Ако сме поканени на гости на Никулден, какво да подари м?

Най-доброто решение е да поднесете кошница с бутилка вино, ядки и сушени плодове. Аранжирайте я по Ваш вкус, добавете картичка с пожелания и със сигурност ще направите добро впечатление на домакините

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft