Погача на фунийки от баба Златка - топ-рецептата у дома, избиваме се за нея! По рецепта от баба ми - правя я през 2 дни:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Погача на фунийки от баба Златка - топ-рецептата у дома, избиваме се за нея! По рецепта от баба ми - правя я през 2 дни:
Погача на фунийки от баба Златка - топ-рецептата у дома, избиваме се за нея! По рецепта от баба...
63208
Източник: За Жената
Погача на фунийки от баба Златка - топ-рецептата у дома, избиваме се за нея! По рецепта от баба ми - правя я през 2 дни:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Тази Погача на фунийки е толкова вкусна, че го правя 2-3 пъти седмично и ни се яде всеки ден! Рецептата е на баба ми Златка, която беше страхотна кулинарка. Надявам се и аз да съм взела нещо от нейния ген :)

Приготвя се просто, а вкусът е невероятен.

Може да се приготви в солен и сладък вариант. Този път я направихме сладка, със стафиди. Ето какво ви трябва:

Погача на фунийки по рецепта на баба Златка

Продукти:

  • 250 мл топло/хладко мляко
  • 1 супена лъжица заквасена сметана
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 30 г захар
  • 10 г суха мая
  • 1 яйце със стайна температура
  • 100 мл олио

Разбийте с ръчна бъркалка, за да разтворите съставките. След това започнете постепенно да добавяте:

разтворена мая

Снимка: YouTube

  • 450-500 г брашно

меко тесто

Снимка: YouTube

Първо се разбърква с лъжица, а след това се замесва на ръка. Трябва да е меко и да се отделя от стените на купата.

Намаслете го и го оставете в съда да втасва покрито за 30 минути или докато удвои обема си. През това време пригответе пълнежа:

За плънката:

  • 180 гр. сметана/младо (несолено) сирене
  • 2 супени лъжици захар
  • 1 супена лъжица нишесте
  • 70 гр. стафиди

пълнеж погача

Снимка: YouTube

Разбъркайте и оставете настрана, докато работите с тестото:

Втасалото тесто се премесва внимателно и се разделя на 9 равни части.

втасало тесто

Снимка: YouTube

разделяне тесто

Снимка: YouTube

Оформете топчета и ги покрийте с торбичка да починат 10-15 минути.

топчета от тесто

Снимка: YouTube

В отделна купа смесете:

  • 2 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици брашно
  • 50 г маргарин/масло

маслени трохи

Снимка: YouTube

Разбъркайте с пръсти до получаване на "трохи". Дръпнете настрана, след което започнете да обработвате топките тесто:

Вземете една топка и я разточете с точилка на тънка кора. Намажете цялата повърхност на кората с разтопено масло/маргарин или олио.

оформяне тесто погача

Снимка: YouTube

След това сгънете наполовина и притиснете краищата с пръсти. Поставете лъжица пълнеж в единия ъгъл, а след това в другия ъгъл.

Затворете плънката с тестото и притиснете с пръсти, за да се затвори добре, след което продължете да загъвате двете страни, докато двете фунийки се срещнат.

Направете това с осемте топки, като последната напълнете с пълнеж и оформете на топка.

тесто на фунийки

Снимка: YouTube

оформяне тесто

Снимка: YouTube

Наредете ги в кръгла тава, застлана с хартия за печене, като цвете с топката в средата. Покрийте погачата с плик и я оставете да втаса на топло място за около 20 минути или докато удвои обема си.

погача фунийки

Снимка: YouTube

За намазването смесете:

  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица прясно мляко

Намажете погачата отгоре, след което я поръсете с трохите от маслото, захарта и брашното. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 25-30 минути.

бабина погача на фунийки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft