Тази рецепта носи първоначалното си име, заради обичая свекървата да носи погача в деня на сватбата, когато се взима булката.
Днес ще ви учим как да приготвите "сватбена погача" по един стар и традиционен начин.
Съставки:
1 кубче мая
400 мл. мляко
100 мл. вода
1 чаша кисело мляко
1 супена лъжица захар
2 супени лъжици сол
4 яйца
7 супени лъжици олио
250 гр маргарин
при необходимост брашно
ленено семе и семки от тиква
Начин на приготвяне:
1. В хладко мляко поставете мая, захар и малко брашно да втаса. В купа за смесване разбийте 3 яйца + един белтък, сол, кисело мляко, 5 супени лъжици олио, вода, добавете маята и постепенно добавяйте брашно и месете гладко тесто, което ще оставите да втаса. Тестото разделете на 5 равни топки и една по-малка.
2.
3. След това оформете една кръгла кора изрежете на 8 триъгълници.
4. От триъгълниците направете кифли, а след това всяка от тях разрежете на половина.
5. В кръгла тава, покрита с масло, всяка кифла с широката част навън наредете в тавата.
6. От останалата част от тестото оставено настрана, с чашка изваждайте кръгове и от тях оформяйте цвете в средата на погачата.
7. Когато тестото запълни тепсията, намазвате с предварително разбития жълтък с 2 супени лъжици олио. Поръсете сместа със семената.
8. Печете до златисто.