Рецептата за тази невероятно пухкава погача произхожда от съседна Македония, където, всички знаем, са царе на тестените изделия. Ако още не сте открили любимата си рецепта за домашна погача, горещо ви препоръчваме да опитате тази - погача Слонско ухо е отлична както за празничната трапеза, така и за богата семейна закуска.
Погача Слонско ухо
Продукти:
около 1 кг брашно
3 яйца
1 кубче прясна мая
200 мл олио
1 чаена лъжичка сол
400 мл прясно мляко
100 г слънчогледови семки
250 г масло (може и маргарин)
1/2 чаена лъжичка захар
сусам, ленено семе или ким по желание
Начин на приготвяне:
Разтворете маята с малко захар в хладкото мляко, след което я оставете да се активира и шупне за 10 минути. Пресейте брашното в дълбока купа за месене. Добавете сол и олио. След това добавете две цели яйца и един белтък, а жълтъка запазете за намазване.
Добавете слънчогледови семки. Замесете гладко тесто с активираната мая, след което го покрийте и оставете да втаса, докато удвои обема си, около 40 минути. През това време в отделна купа разтопете маслото (или маргарина). Оставете да изстине.
Когато тестото втаса, го премесете леко върху набрашнена повърхност, след което с помощта на точилка разточете на кора с дебелина един пръст. Изрежете кръгчета от тестото с чаша. Уверете се, че чашата е с по-голям диаметър. Потопете всеки кръг в охладеното, но разтопено масло.
Подредете кръгчетата тесто в намазнена тава едно върху друго, т.е. всеки следващ кръг трябва да лежи наполовина върху предишния (виж снимката).
Продължете по същия начин, докато свърши тестото. Ако ви е останало масло, залейте питката с него.
Накрая оставете погачата да втаса отново за около 20 минути. След това я намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам или семена по избор.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до хубаво зачервяване, около 45 минути.