Най-вкусната погача със сирене, която носи интересното име Слонско ухо. Ако видите начина й на приготвяне, ще разберете и защо се казва така.
Погача Слонско ухо със сирене и кисело мляко
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 600 гр. брашно тип 500 (меко)
- 40 гр. прясна мая
- 1 яйце
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 50 гр. маргарин
- 250 мл хладко мляко
- 3 с. л. кисело мляко
За плънката:
- 120 гр. маргарин
- 1 яйце
- 2 филийки сирене
За замазване:
- 1 жълтък
- малко олио
- сусам
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесете тестото от посочените продукти и оставете да удвои обема си. Разточете кора с точилка с дебелина половин пръст. От тестото се изрязват кръгове с чаша като за понички.
Снимка: YouTube
Подредете кръговете в дълбока тава или съд за печене, така че всяко кръгче да лежи наполовина върху предишното, като между тях сложете от плънката.
Снимка: YouTube
Оставете погачата да втаса около 20 минути, намажете с разбит жълтък, поръсете със сусам и печете в загрята на 220 градуса фурна за около 30 минути.
Когато се запече, сложете фолио отгоре, за да не загори.
Снимка: YouTube
ПЪЛНЕЖ: маслото, яйцето и сиренето се смесват с вилица. Може да сложите и друга комбинация по ваш вкус.