Разтворете маята в топлото мляко, прибавете 1 чаша от брашното, разбъркайте добре, изсипете втората и отново разбъркайте. Оставете тестото на топло за час, за да втаса.
Настържете сиренето на ситно ренде.
Разбийте маслото със захарта, солта и яйцата (може да използвате миксер). След час добавете яйчната смес към тестото. Сложете останалото брашно и замесете стегнато тесто. Ако сте решили да сложите и шунка, сега е моментът да я включите, но да е нарязана на ситно. Оставете отново за час да втаса.
След това месете още малко и разточете тънък равен лист от тестото под формата на кръг.
В средата му поставете чаша и го разрежете на 4 части (без това под чашата). Всяка от частите разрежете на още 5. Така се получават общо 20 триъгълничета.
Махнете чашата, получава се своеобразно "цвете". Разпределете сиренето върху "листенцата на цветето", като не слагате на всяко, а през едно.
Тези, които са без сирене поставете върху частите, върху които сте поръсили от него.
"Листенцата" увийте като спирали, за да не пада плънката.
Едно от тях навийте в кръг и поставете в средата върху кръглата част, която остана под чашата. Това ще бъде центърът на погачата.
Останалите "спирали" навийте по същия начин и подредете около него.
Отгоре намажете с разбития белтък и поръсете с настъргания кашкавал.
Печете при 180 градуса в продължение на около 40 минути.