Погача Цвете

вход през zajenata.bg
Погача Цвете
admin
Добавена от: admin
40495
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

700 гр брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
60 гр масло
1 супена лъжица олио
3/4 кубче мая
яйце
300 мл студена вода и прясно мляко (смес)
малко масло, олио или маргарин (за намазване)
1 яйце - за намазване на питата
сусам, ленено семе - за поръсване

От всички съставки са замесва средно твърдо тесто (по-скоро е твърдо, т.к. съставките са студени). Тестото се оформя на топка и се поставя в купа, покрийте с фолио и се поставя в хладилник за 1 нощ. В хладилника тестото ще втаса постепенно.

На следващия ден тестото се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура около 1/2 час малко да се стопли, но да остане все още студено. Разделя се на 4 равни части.

Всяка част се разточва на кора с големина около 25-30 см и се маже с тънък слой мазнина (масло, олио, маргарин). По същия начин се постъпва с всички 4 кори. Четвъртата кора не се маже.

Корите се подреждат една върху друга, като най-отгоре е ненамазаната кора. Идея: корите могат да се редят върху застлан с хартия за печене работен плот, а след като са подредени, да се прехвърлят заедно с хартията в тавата, където ще се пекат. Така подредената погача не трябва да бъде тънка, трябва да бъде с дебелина около 2 - 2,5 см.

В средата на най-горната кора се слага чаша, която да служи като ограничител. От чашата към ръба на тестото се правят разрези (средата трябва да остане ненарязана). Трябва да се получат 8 равни лъча от средата към ръба на тестото. Всяка осминка в средата отново се разрязва, но без ножът да отива до края.

С ръце се повдига краят на едната осминка и се подпъхва отдолу нагоре през средния отвор, след което отново се връща в изходно положение. Краищата могат да се оставят така, но могат да се навият и навътре. По същия начин се процедира с останалите 7 осминки. Внимавайте да не разкъсате тестото или да не се залепи при прегъването - по-лесно се работи, когато тестото е студено.

След като приключите с всички 8 осминки, погачата се покрива с фолио (за да не се образува кора) и се оставя да втасва. За по-бързо втасване може да я поставите във фурната на 50 градуса.

След като втаса, погачата се маже с разбито яйце (по възможност два пъти) и се поръсва със сусам, кимион или друг вид семена. Слага се в студена фурна, след което фурната се включва на 200 градуса. Погачата се пече докато се зачерви приятно - около 20 - тина минути.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft