От всички съставки са замесва средно твърдо тесто (по-скоро е твърдо, т.к. съставките са студени). Тестото се оформя на топка и се поставя в купа, покрийте с фолио и се поставя в хладилник за 1 нощ. В хладилника тестото ще втаса постепенно.
На следващия ден тестото се изважда от хладилника и се оставя на стайна температура около 1/2 час малко да се стопли, но да остане все още студено. Разделя се на 4 равни части.
Всяка част се разточва на кора с големина около 25-30 см и се маже с тънък слой мазнина (масло, олио, маргарин). По същия начин се постъпва с всички 4 кори. Четвъртата кора не се маже.
Корите се подреждат една върху друга, като най-отгоре е ненамазаната кора. Идея: корите могат да се редят върху застлан с хартия за печене работен плот, а след като са подредени, да се прехвърлят заедно с хартията в тавата, където ще се пекат. Така подредената погача не трябва да бъде тънка, трябва да бъде с дебелина около 2 - 2,5 см.
В средата на най-горната кора се слага чаша, която да служи като ограничител. От чашата към ръба на тестото се правят разрези (средата трябва да остане ненарязана). Трябва да се получат 8 равни лъча от средата към ръба на тестото. Всяка осминка в средата отново се разрязва, но без ножът да отива до края.
С ръце се повдига краят на едната осминка и се подпъхва отдолу нагоре през средния отвор, след което отново се връща в изходно положение. Краищата могат да се оставят така, но могат да се навият и навътре. По същия начин се процедира с останалите 7 осминки. Внимавайте да не разкъсате тестото или да не се залепи при прегъването - по-лесно се работи, когато тестото е студено.
След като приключите с всички 8 осминки, погачата се покрива с фолио (за да не се образува кора) и се оставя да втасва. За по-бързо втасване може да я поставите във фурната на 50 градуса.
След като втаса, погачата се маже с разбито яйце (по възможност два пъти) и се поръсва със сусам, кимион или друг вид семена. Слага се в студена фурна, след което фурната се включва на 200 градуса. Погачата се пече докато се зачерви приятно - около 20 - тина минути.
Погача Цвете
7 Март 2014
40495
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари