Тесто:
600 гр. брашно
250 мл хладка вода
115 гр. меко масло
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
12 гр. суха мая или 30 гр. прясна мая
3 яйца
Плънка:
500 гр. пилешка пържола
250 гр. гъби
2 моркова
1 глава лук
200 гр. пушено пилешко (пържола)
200 гр. кашкавал
3 сварени яйца
Вегета, магданоз и риган
За заливката:
3 яйца
200 мл заквасена сметана
За поръсване:
1 яйце и 3 супени лъжици прясно мляко, малко сусам
Всеизвестно е, че любовта на мъжа минава през стомаха. Затова, поглезете любимия човек с този супер пай с пилешко и богата плънка, и той ще бъде ваш!
В началото пригответе тестото (най-добре от вечерта или 4-6 часа преди приготвянето на пая).
В пресятото брашно добавете солта, маята и разбъркайте. Направете кладенче в средата и в него счупете яйцата и добавете разтопеното масло. Омесете меко и еластично тесто, след което намажете добре купата и тестото с мазнина и го пъхнете в хладилника, покрито с плик. Оставете го да преседи там поне 4 часа.
Пригответе плънката.
В тенджера сложете пържолата, морковите и лука, и ги оставете да се задушават на тих огън половин час. След това нарежете ситно пържолата и морковите, а лука пасирайте. Запържете за кратко пушеното пиле заедно с гъбите, веднага добавете нарязаното месо и морковите, и заедно ги запържете още малко.
Разточете тестото на голяма кора (зависи в какво ще печете пая) - краищата на тестото трябва да падат извън тавата. Изсипете вътре сместа с пилето, която предварително сте подправили на вкус с магданоз, Вегета и риган. Разбийте яйцата със сметаната и излейте сместа върху месото. Нарежете сварените яйца на филийки и ги подредете върху пая, като между тях сложите нарязания кашкавал. Краищата на тестото завийе навътре и с малка част от тестото оформете ленти, с които да украсите пая.
Отгоре намажете с яйце и малко мляко, и печете на 200 градуса около 45 мин.
Забележка:
Може да затворите пая и напълно с тестото.
Най-вкусен е напълно охладен - тогава и най-лесно се нарязва на красиви и декоративни парчета.