Блат:
4 яйца
5 супени лъжици захар
5 супени лъжици брашно
2 супени лъжици олио
1 супена лъжица мак
8 гр. бакпулвер
1 ампула (от 2 мл) ромова есенция
Крем:
250 мл прясно мляко
3 супени лъжици грис
1 ванилия
40 гр. захар
50 гр. масло
30 гр. бял млечен шоколад
За глазурата:
180 гр. шоколад за готвене (50% какао)
3 супени лъжици масло
няколко захаросани череши
Разбийте на пяна яйцата за блата със захарта.
Прибавете олиото и бийте още съвсем малко.
Добавете брашното, смесено с бакпулвера, мака и рома.
Разбъркайте добре с тел.
Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене.
Печете на 180 градуса около 15 минути.
Изпечения блат оставете да изстине, а след това от него с формичка-сърце изрежете малки сърчица.
За крема:
В касерола сложете млякото, гриса, ванилията и захарта.
Бъркайте на котлона, докато кремът се сгъсти, а след това го оставете да се охлади.
Маслото разбийте на пухкав крем, след което го добавете към охладения крем заедно с предварително разтопения и охладен бял шоколад.
С миксер разбийте крема до хомогенна смес.
Вземете едно пандишпанено сърце и нанесете върху него от крема.
Покрийте с друго пандишпанено сърце.
Същото направете и с останалите сърца и крем.
Сложете ги в хладилник да стегнат.
През това време на водна баня разтопете шоколада с маслото.
Охладените тортички потопете в разтопения шоколад и ги оставете върху хартия за печене да стегне шоколадът.
Украсете по желание (например със захаросани череши).
От тази доза излизат 7 малки тортички. Може спокойно да удвоите продуктите, защото ще изчезнат мигновено!