Екип от учени и спициалисти показали, че смес от подправки антиоксиданти могат да намалят стреса на сърцето и кръвоносните съдове, който идва от храна с високо съдържание на мазнини.
Когато ядем тялото използва въглехидратите и ги превръща в енергия, а останалите калории ги превръща в триглицериди, които се съхраняват в мастните клетки за по-нататъшна употреба.
Според Шийла Уест, лидер на проучването е установено, че чрез добавяне на подправки в висококалорични мазни ястия, триглицеридите се намаляват с 30 процента.
По време на проучването на група мъже с възраст от 35 до 60 години в храната им се добавяли 2 супени лъжици подправка. Ястията са били подправени с розмарин, риган, канела, куркума, черен пипер, чесън и черен пипер.
Тези подправки са били избрани, защото всички те имат силен антиоксидант ефект.След завършване на хранене антиоксидативната активност в кръвта се е увеличила с 13 процента, докато инсулина оппаднал с 20 процента.
Участниците в проучването са имали никакви проблеми с храносмилането; подправките всъщност го допълнили хранене, намалили оксидативния стрес и риска от сърдечни заболявания .