Поради антиоксидантното си действие, подправките като мента, люти чушки, чесън и джинджифил доказано действат като превенция , но и помагат в лечението при болните от рак.
Джинджифилът е старо народно лекарство, което традиционно се използва от жителите на Северозападна Европа, а все по-често се използва и при нас. С него се лекуват много здравословни проблеми, а може да се използва сух или пресен.
Розмаринът е средиземноморска подправка и източник на антиокдисанти. Често той се консумира в супи, сосове или с месо. Помага за детоксикация на организма и може да се пие и като чай. Този подправка стимулира черния дроб да работи по-добре, а той изхвърля токсините от тялото. С това той намалява риска от заболяване от рак на черния дроб или бъбреците. Използва се и в терапии за лечение на рак, тъй като стимулира апетита.
Пепероните действат добре срещу възпаленията , насърчават доброто храносмилане и намаляват риска от заболяване от рак на простатата, показват изследвания. Тези чушки са богати и на витамини А и Д, така подсилват имунитета и предотвратяват развитието на клетките, заразени с рак.
Чесънът се смята за един от най-добрите естествени антибиотици , а той се използва за предотвратяване на здравословни проблеми. Изследванията потвърждават, че хората, които редовно ядат чесън имат по-малък риск да заболеят от рак.
Чаят от мента се използва за облекчаване на спазми и трудности при храносмилането от векове. Сега е добре известно, че той помага при лечението на синдрома на раздразнените черва и предотвратява развитието на рак на стомаха. Ментата успокоява и гастрита. Тя се използва след лечение с радиация за ускорено оздравяване на организма.