В периода на постите се отказваме от животински продукти: месо, мляко, сирене, хайвер, яйца, както и от всяко ястие, което ги съдържа. Затова православните са изправени пред въпроса: ще бъде ли грях да се яде мед по време на постите - продукт, произведен от живи същества?
Медът не е забранен по време на пости и е една от най-важните храни в периода на въздържание.
Пчелният деликатес съдържа огромно количество витамини, минерали и органични киселини.
В много постни ястия се добавя мед. Може да се използва за подслаждане на качамак, палачинки, желе, сурови зеленчуци и плодове или да се добавя към салати, тесто за постни мекици и др.
На въпроса дали е възможно да се яде сладко по време на Великия пост, може да се отговори и по следния начин: важно е да разберем, че постът е отказ не само от животински продукти, но и от удоволствията, които получаваме от яденето на любимите ни деликатеси.
А за онези, които се чудят дали се консумират мед и захар по време на постите, духовниците дават съвет: ако решите да постите строго, тогава е по-добре да ограничите всякакви „вкусотии“, дори постни, или напълно да ги изключите от менюто си.
Великденски пости - какво може да се яде и какво не?
Салата с портокали и мед
Съставки: портокали - 5 бр., лук – 1 гл., мед - 1 с. л., лимонов сок – 2 с. л., зехтин - 1 с. л., орехови ядки – 30 г, маслини без костилки – 80 г, свеж нарязан магданоз - 2 с. л., сол.
Как се готви?
Обелвате портокалите, нарязвате ги на кръгчета и ги слагате в чиния. Нарязвате лука на полукръгчета и го добавяте заедно с маслините. Поръсвате с магданоза.
За дресинга смесвате меда, лимоновия сок и зехтина. Заливате с него салатата и я слагате в хладилник за 1 час. В това време леко запичате ореховите ядки и преди сервиране я поръсвате с тях.