Растението, за което ще говорим днес, е не само страхотен ароматизатор, но и билка, която предлага много ползи за здравето.
Това е девесилът , без който нашите баби не можеха да си представят неделната супа, а в същото време дъвчеха пресните й листа от време на време.
Ако искате да научите повече за това полезно растение, предлагаме ви интересна информация.
Снимка: pixabay
Защо си струва да посегнем към девесила?
Тази билка е била позната още в древността и се е използвала предимно като съставка в ястия.
Девесилът (Levisticum officinale, алтернативно изписване девисил или дивисил, известен още с наименованията леощян, лющян, селим, селем) не само придава на ястията уникален вкус и аромат, но и има благоприятен ефект върху храносмилателната ни система.
Това растение инхибира прекомерната ферментация в червата, като по този начин влияе върху правилното протичане на храносмилателните процеси.
Снимка: pixabay
Нещо повече, добавянето на изсушени листа от девесил към трудни за смилане ястия ще помогне за тяхното облекчаване.
Съединенията, съдържащи се в тази билка, са ефективни и при инфекции на пикочните пътища.
Освен това тази билка повлиява нивата на либидото и ги повишава.
Снимка: pixabay
Поради това се използва в производството на препарати, предназначени за хора с нарушения на сексуалното желание.
Девесилът може да се счита за впечатляващо естествено лекарство, тъй като е богато на хлорофил и други активни съставки, които имат невероятна способност да абсорбират токсините от тялото.
Листата от девесил са отлична храносмилателна помощ.
Как да използваме девесила в кухнята?
Снимка: pixabay
Листата на девесила се характеризират с остър вкус.
В кулинарията се използват както пресни, така и сушени билки и най-често се използват в ястия или супи със зеле, тъй като подобряват аромата и вкуса им.
Става страхотно на пресен хляб с масло.
Когато го използвате, обърнете специално внимание на количеството.
Излишъкът може да развали вкуса на ястията, защото е наистина силен и просто трябва да използвате по-малко от него.
Други ползи за здравето от девесила
Снимка: pixabay
Увеличава секрецията на сокове, премахва загубата на апетит и раздвижва храносмилателния тракт.
Съдържащите се летливи масла и горчиви вещества са отличен храносмилателен стимулант.
Ангеловата киселина в листата също има тонизиращи нервите и психиката ефекти и е ефективна при анорексия нервоза.
Консумираните в по-големи количества листа от девесил намаляват апетита и са полезно средство срещу прекомерен апетит.
Снимка: pixabay
Това е всичко, което обикновеният девесил може да направи:
- Подпомага жлъчкоотделянето – отлична профилактика на заболявания на жлъчния мехур,
- Премахва метеоризма и подуването на корема,
- Профилактика на сърдечно-съдови заболявания, почиства кръвта и кръвоносните съдове,
- Диуретичен ефект – отличен е за хора, страдащи от чести възпаления на пикочния мехур, бъбреците и отделителната система,
- Премахва излишната вода от тялото, ако ядете много сол, женското биле ще прочисти тялото ви от излишния натрий,
- Прочиства дихателните пътища – премахва слузта и улеснява дишането
Екстрактът от девесил може успешно да лекува ставни заболявания като ревматизъм, остеоартрит или подагра.
Снимка: pixabay
Можете да варите всички части на растението, но коренът има най-изразен ефект. Пиенето на чай от корен на девесил няколко пъти на ден може ефективно да облекчи много здравословни проблеми.
Отличен по време на грип - девесилът е не само чудесна превенция, но и ще ви помогне да се възстановите по-бързо.
Девесил и храносмилане
Дъвчете 1-2 пресни листа от девесил преди и след хранене.
Ефектите са мощни и незабавни:
Снимка: pixabay
Повишава отделянето на храносмилателни сокове, премахва загубата на апетит и раздвижва храносмилателния тракт.
Има противовъзпалителен ефект върху храносмилателния тракт.
Той насърчава стомашната перисталтика и отделянето на жлъчка от жлъчния мехур.
Препоръчва се при диспепсия, хипо- и хиперациден гастрит и дискинезия на жлъчния мехур (мързелива жлъчка).
Киселината в девесила значително ускорява метаболизма и следователно е най-добрият партньор за здравословно отслабване.
Снимка: pixabay
Приема се четвърт час преди хранене (1-2 пресни листа се дъвчат продължително време), при липса на апетит или упорито гадене.
Те имат укрепващи нервите и психиката ефекти и са ефективни и при анорексия нервоза.
Листата от девесил, консумирани в по-големи количества (5-10 листа наведнъж), имат обратен ефект, намаляват апетита и представляват полезно лечение срещу прекомерен апетит.
Премахва отпадъчните продукти от тялото
Снимка: pixabay
Пресен девесил (нарязан на ситно, добавен към топли супи и сосове, след варене и към зеленчукови салати), когато се консумира в количество най-малко 20 грама на ден, има диуретично и спазмолитично действие.
Това се препоръчва при задържане на урина, което възниква след операция, след остър цистит, след прилагане на лекарства, които инхибират диурезата, или при някои туморни състояния.
Освен това можете да консумирате 1 супена лъжица сок от девеесил на всеки час през деня .
Листата на девесила стимулират производството и отделянето на урина, като по този начин допринасят за масовото отделяне на урея и други отпадъчни продукти от тялото.
Желаем ви много здраве!