Всеки от нас поне веднъж е ставал свидетел как буркан с ценен пчелен продукт губи привлекателния си вид. В края на краищата, с течение на времето, под въздействието на температурата, медът има тенденция да се захаросва . Такъв продукт, който също седи в буркан от няколко години, вече започва да буди опасения. Тогава започваш да се чудиш дали можеш да ядеш стар мед.
В крайна сметка, както знаете, пчеларите продават старите продукти много по-евтино от пресните. Подозрително, не сте ли съгласни? Нека да разберем дали купуваме висококачествен мед на ниска цена или е опасен за здравето .
Вреден ли е старият мед за организма?
Има мнение, че старият мед може да причини рак. Противниците на използването на този продукт твърдят, че с течение на времето става все повече и повече 5-хидроксиметилфурфурол. Известно е, че това вещество причинява рак .
Експерти изследваха мед, съхраняван в буркан повече от 5 години. Резултатът показа, че няма ферментация, а количеството на 5-хидроксиметилфурфурол не надвишава допустимата граница. Проучването доказа безопасността на консумацията на древен мед.
Защо медът трябва да се консумира пресен
Причина №1: Прясно събраният пчелен продукт има много по-добър вкус. Има приятна консистенция, за разлика от стария мед, който трябва да се „извади” директно от буркана с лъжица, с много усилия.
Причина № 2. Продукт, който е загубил търговския си вид, също се сбогува с много полезни вещества. В крайна сметка те изчезват с времето. Ето как много старият мед се превръща от естествен деликатес, действащ като лекарство, в обикновена сладост.
Как да използвате стар продукт
Ако намерите буркан с мед, който е престоял няколко години, използвайте го за други цели, различни от предназначението му. Тъй като старият пчелен продукт вече няма същите вкусови свойства, по-добре е да го използвате за козметични цели. Медът може да се използва за направата на естествен продукт за грижа за кожата. Този домашен скраб ще ви помогне да ексфолирате мъртвите кожни клетки и да изравните тена си. Кожата на краката ви ще бъде много мека.
Ще имате нужда от:
- 3 с.л. пчелен мед
- 1 ч.л. морска сол
Метод на готвене:
Комбинирайте меда и солта в дълбок съд. Всичко се разбърква добре до гладкост. Нанесете получената смес върху кожата на краката си, като я втривате с кръгови движения. След 5-7 минути изплакнете обилно скраба.
По-добре е да отваряте буркан с мед не само когато настинката започне, но редовно. Все пак това е лечебен продукт . Но си струва да запомните, че с течение на времето той губи хранителни вещества. Следователно старият мед може или просто да се яде, без да носи особена полза за тялото, или да се използва като скраб, правейки кожата невероятно гладка. Но ако на повърхността се появи хлабава пяна и вкусът стане кисел, такъв продукт трябва да се изхвърли. Тъй като това са ясни признаци за разваляне на меда.