Полезни и калорични ли са суровите ядки?

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Полезни и калорични ли са суровите ядки?
147631
Снимков материал: pixabay.com
Полезни и калорични ли са суровите ядки?

Трябва да се знае, че когато вземете сурови ядки, например бадеми, и ги печете на 350 градуса и след това ги поръсвате със сол, вие сте държали в ръцете си една от най-здравословните храни на планетата, която сте превърнали в нездравословна!

Много хора не осъзнават колко много от храните, които ядат, съдържат семена. Някои от най-широко разпространените семена са овес, нахут, ориз, пшеница, царевица и боб, и дори продуктите, като какао на прах са просто смлени какаови семена.

Но ако отидете в магазина и си купите овес, соя или бял ориз и ги засадите в земята, няма да порасне нито едно от тях, тъй като те вече са мъртви и безжизнени семена.Тава се дължи на топлинната обработа, която са претърпели.

Ядките и семената, които са все още в черупката си и които не са били подправени, запазват повече от хранителните си вещества. Наред с това, ако ви се налага да ги чупите собственоръчно, вероятността да преядете е по-малка. Ядките и семената имат високо съдържание на здравословни мазнини и следва да се консумират умерено, за да са полезни.

Как да консумираме правилно сурови ядки:

Ядките и семената съдържат "ензимни инхибитори", чиято цел е да защитава ядките ядките и семената, като ги държи в състояние на хибернация, до момента в който се появят подходящи условия за живот, за да започнат да се развиват. Накисвайки суровите ядки и семена в купа с вода ще сте в състояние да „излъжете" ензимните инхибитори, че е време семената да се "събудят" и да започнат да растат. При накисване ядките и семена повишават съдържанието си на вода и стават по-големи и по-хидратирани.

Списъкът по-долу показва колко дълго трябва да се накисват различните видове ядки и семена, с цел премахване на ензимните инхибитори. След като се напоят за препоръчителното време, водата се отстранява (тя ще изглежда мръсна, поради съдържащите се ензими, които са били отстранени от ядките и семената). След това ядките и семената се изплакват добре, преди да бъдат консумирани.

Бадеми – 12 часа
Орехи – 8 часа
Лешници – 8 часа
Тиквени семки – 6 часа
Шам-фъстък – 4 часа
Слънчогледови семки – 4 часа
Кашу – 2 часа

Суровите ядки са много по-полезни от тези, преминали термична обработка. Това е така, защото в суров вид богатството на ненаситените мастни киселини в тях е непокътнато. Когато биват обработени обаче, това ниво рязко намалява.

Ненаситените мастни киселини имат огромно значение за правилното протичане на множество процеси в организма. Те предпазват от сърдечно-съдови заболявания, поддържат хормоналния баланс в организма и подсилват имунитета.

Сурови ядки
Друг популярен плюс на суровите ядки е, че подпомагат паметта и обогатяват мозъка. Това им свойство отново се дължи на ненаситените мастни киселини.

Орехи, лешници, бадеми, кашу, тиквени и слънчогледови семки - трябва да присъстват поне два пъти седмично в менюто ви. Успокоението, което носят на нервите, предпазва от стрес и намалява депресията.

Друга положителна черта на суровите ядки е, че съдържат малко калории . От тях не само не се пълнее, а напротив – суровите ядки са препоръчвана храна за спортуващи . Това е така, тъй като ускоряват растежа на мускулите и така спомагат за оформянето на фигурата.

Освен това, дават и нужната енергия. Спокойно могат да бъдат включени дори и в най-строгата диета , но в малки количества, около 30 гр.

Микроелементите, съдържащи се в ядките, се срещат доста по-рядко в другите храни. Такива са цинкът, който подсилва имунната система, манганът и селенът, имащи антиоксидантно действие, магнезият, който укрепва костите и помага при мигрена и депресия, както и медта, участваща в синтеза на белтъци.

Суровите ядки имат голямо количество витамин Е в състава си. Той е силен антиоксидант, който помага за неутрализирането на свободните радикали. Друг много ценен компонент в ядките е фолиевата киселина .

Тя е необходима за клетъчното делене и за образуването на червените кръвни телца. От нея най-много се нуждаят бременните жени, тъй като е важна на правилното развитие на плода.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft