Трябва да се знае, че когато вземете сурови ядки, например бадеми, и ги печете на 350 градуса и след това ги поръсвате със сол, вие сте държали в ръцете си една от най-здравословните храни на планетата, която сте превърнали в нездравословна!
Много хора не осъзнават колко много от храните, които ядат, съдържат семена. Някои от най-широко разпространените семена са овес, нахут, ориз, пшеница, царевица и боб, и дори продуктите, като какао на прах са просто смлени какаови семена.
Ядките и семената, които са все още в черупката си и които не са били подправени, запазват повече от хранителните си вещества. Наред с това, ако ви се налага да ги чупите собственоръчно, вероятността да преядете е по-малка. Ядките и семената имат високо съдържание на здравословни мазнини и следва да се консумират умерено, за да са полезни.
Как да консумираме правилно сурови ядки:
Ядките и семената съдържат "ензимни инхибитори", чиято цел е да защитава ядките ядките и семената, като ги държи в състояние на хибернация, до момента в който се появят подходящи условия за живот, за да започнат да се развиват. Накисвайки суровите ядки и семена в купа с вода ще сте в състояние да „излъжете" ензимните инхибитори, че е време семената да се "събудят" и да започнат да растат. При накисване ядките и семена повишават съдържанието си на вода и стават по-големи и по-хидратирани.
Списъкът по-долу показва колко дълго трябва да се накисват различните видове ядки и семена, с цел премахване на ензимните инхибитори. След като се напоят за препоръчителното време, водата се отстранява (тя ще изглежда мръсна, поради съдържащите се ензими, които са били отстранени от ядките и семената). След това ядките и семената се изплакват добре, преди да бъдат консумирани.
• Бадеми – 12 часа
• Орехи – 8 часа
• Лешници – 8 часа
• Тиквени семки – 6 часа
• Шам-фъстък – 4 часа
• Слънчогледови семки – 4 часа
• Кашу – 2 часа
Суровите ядки са много по-полезни от тези, преминали термична обработка. Това е така, защото в суров вид богатството на ненаситените мастни киселини в тях е непокътнато. Когато биват обработени обаче, това ниво рязко намалява.
Ненаситените мастни киселини имат огромно значение за правилното протичане на множество процеси в организма. Те предпазват от сърдечно-съдови заболявания, поддържат хормоналния баланс в организма и подсилват имунитета.
Сурови ядки
Друг популярен плюс на суровите ядки е, че подпомагат паметта и обогатяват мозъка. Това им свойство отново се дължи на ненаситените мастни киселини.
Орехи, лешници, бадеми, кашу, тиквени и слънчогледови семки - трябва да присъстват поне два пъти седмично в менюто ви. Успокоението, което носят на нервите, предпазва от стрес и намалява депресията.
Друга положителна черта на суровите ядки е, че съдържат малко калории . От тях не само не се пълнее, а напротив – суровите ядки са препоръчвана храна за спортуващи . Това е така, тъй като ускоряват растежа на мускулите и така спомагат за оформянето на фигурата.
Освен това, дават и нужната енергия. Спокойно могат да бъдат включени дори и в най-строгата диета , но в малки количества, около 30 гр.
Микроелементите, съдържащи се в ядките, се срещат доста по-рядко в другите храни. Такива са цинкът, който подсилва имунната система, манганът и селенът, имащи антиоксидантно действие, магнезият, който укрепва костите и помага при мигрена и депресия, както и медта, участваща в синтеза на белтъци.
Суровите ядки имат голямо количество витамин Е в състава си. Той е силен антиоксидант, който помага за неутрализирането на свободните радикали. Друг много ценен компонент в ядките е фолиевата киселина .
Тя е необходима за клетъчното делене и за образуването на червените кръвни телца. От нея най-много се нуждаят бременните жени, тъй като е важна на правилното развитие на плода.