Кестените са ценен хранителен продукт заради богатото си съдържание на витамини, минерали и микроелементи. В тях се съдържат витамините С, РР, В1, В2 и А.
Различните сортове кестени имат сходен състав, но се различават по вкусови качества. В плодовете на пресните кестенови плодове се съдържат 4, .8% вода, 42, 8% въглехидрати, 2, 9% белтъчини, 1, 9% мазнини и 1, 4% целулоза. Има 16% е скорбяла, 7% декстрин и 4% захари (глюкоза и захароза), що се отнася до въглехидрати. Кестеновите плодове съдържат ябълчена, лимонена и млечна киселина. Има и голямо количество лецитин (355 мг).
Ползи за човешкото здраве има както от дивия, така и от ядливия кестен. Ядливият кестен е в състояние да помогне много на болните от анемия . За целта страдащите от малокръвие трябва да консумират доста кестени всекидневно през есента и началото на зимата, за да има лечението положителен ефект. Танинът и пектинът във варените или печени кестени има диуретично действие. Кумаринът в кестените предпазват от склероза на съдовете. Смята се, че кестените подобряват кръвообращението, действат противовъзпалително и болкоуспокояващо, влияят добре на сърцето, храносмилателната система, лекуват рани, изгаряния, подагра, действат антитуморно.
От векове в народната медицина дивият кестен се използва като средство за лекуване на хемороиди , разширени вени, труднозарастващи рани, появили се в резултат на нарушено кръвоснабдяване и тромбофлебит. Семена на дивия кестен и днес се прилагат против кашлица, бронхит и подагра. Според някои народни лечители , кестените могат да окажат положително действие на ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система. Те имат силно успокояващо действие.
От кестени се правият лекове за мазане при ревматизъм , артрит, шипове, при бани, лапи и компреси. С кестенова тинктура са се лекували разширени вени, а с кестеново брашно - разстройство. Със сварени кестени някога са се лекували хора с прекаран инсулт. Сварени кестени с мед пък е доказано средство за облекчаване на болен черен дроб и далак. Против язва се използва кестенова каша .