В древността миризмата на копър се е сравнявала с аромата на розите. Римляни и гърци често дават на жените си букети от копър - това се считало за доказателство за любов и преданост.
Ако някой мисли, че копърът е обикновена подправка, която се използва само при готвене, тогава той греши. Зелената подправка е популярна не само заради приятния му специфичен вкус, но и поради огромните му предимства.
Копърът е един от малкото продукти, които могат да се използват в почти всяко количество. Използва се в супи за готвене, салати, консерви и дори десерти.
Свойства на копъра
Копърът е богат на витамини А, В1, В2, РР и С, както и фосфор, калий, калций и каротин. Копърът е смятан за силен антиоксидант. Той съдържа аскорбинова киселина и кверцетин, което позволява тази прекрасна подправка да отстранява токсините от тялото. А етеричното масло (същото, благодарение на което копърът има толкова богата миризма) се смята за отличен антисептик.
Народната медицина използва листата и цветовете на копъра. От тях се приготвят бульони и тинктури, които се използват за лечение на голямо разнообразие от заболявания.
Това не е изненадващо, защото билката копър има диуретично, лаксативно, противовъзпалително и успокояващо терапевтично свойство.
Тинктури от него помагат на храносмилателната система, повишават апетита, потискат патогенните микроби.
При есенни простуди можете да варите нарязани копър семена, заедно с жълт кантарион и мащерка. Инхалациите с получения продукт имат отхрачващо действие.
При диария просто изсипете 2 ч.л. семена копър с две чаши вряла вода и се смесват на бульон с плодове офика в съотношение от 1 до 3.
Вземете половин чаша от сместа и стомашно-чревните нарушения ще бъдат елиминирани. В древността, дори бебета с болка и подуване на стомаха са взимали такава вода с копър.
Можете да използвате по-силна тинктура. В чайник излейте 2 лъжици семена от копър, изсипете половин литър вряла вода и затворете капака за 40 минути. Получената тинктура се пие директно от чаша, 7-10 пъти на ден. И трябва да пиете след хранене, но храната трябва да е умерена. Не трябва да пиете на празен стомах.
За седмица с такова лечение болестта ще изчезне. Тинктурата помага при високо кръвно налягане, безсъние, бронхит, настинки. За превантивни цели можете да пиете няколко дни в месеца, дори ако нищо от горното не помага.
Най-голямото използване на копър за тялото се запазва в свежите гроздове с прекрасен зелен цвят, които имат богат аромат. Жълтият копър губи половината от полезните свойства, както и миризмата. И когато готвите, не забравяйте, че след 5 минути готвене, копърът напълно губи вкуса си, така че го добавете към готовите ястия.
Копърът намалява кръвното налягане и се препоръчва за употреба от пациенти с хипертония, но качествата му имат и обратната страна. Така че не трябва да се ползва от бременни жени на копъра на масата. Както и хората с ниско кръвно налягане, при които копърът може да причини временно влошаване на зрението, замайване, слабост.
По-рано вече казахме как да запазите зеления копър пресен за по-дълго време . Един хитър начин, който ще позволи на добра домакиня винаги да има подръка свеж и зелен копър.
Споделете тази полезна статия с приятелите си. И също така кажете ми какви зеленина обичате най-много.