Варивата са вкусни, засищащи, икономични и много полезни продукти, затова често присъстват в ежедневното ни меню. Единственият недостатък е, че приготвянето им може да отнеме повече време.
Полезни съвети, когато готвим варива
Към варивата спадат бобовите култури като зрял боб, леща, грах, а също киноа, кускус, нахут. Някои от тях е желателно предварително да накиснете във вода за няколко часа, преди да тръгнете да ги готвите. По този начин не само, че съкращавате времето на готвене по-късно, но и предотвратявате опасността от образуване на газове в стомаха.
Ако не ви се чакат 5-6 часа или пък сте забравили да накиснете варивата от предната вечер, има и бърз метод за накисване. Сложете варивата в тенджера, покрийте ги с няколко пръста вода и включете котлона. Изчакайте водата да заври, засечете 2мин. И след това изключете котлона. После изчакайте още 1 час и тогава започнете с приготвянето на ястието.
Обикновено зрелият фасул и нахутът се варят по 45-60мин, грахът – до 40мин, а лещата по 30-40мин. с изключение на червената, на която й трябват не повече от 15мин. Ако времето се просрочи с повече от 10мин., значи варивата са по-стари.
Винаги избирайте по-голям съд, в който ще готвите варивата, тъй като те имат свойството да увеличават размерите двойно и тройно. Освен това, когато поставите тенджерата на котлона, трябва да сте нащрек, тъй като варивата образуват пяна, която при затворен капак може да излезе от съда и да изцапа сериозно печката ви.
Варивата се използват при приготвяне на топли салати, супи, яхнии, гарнитури и плънки.
4 рецепти с варива
Салата от леща
Необходими продукти: 300г леща, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 700мл бяло вино, подправки (мащерка, дафинов лист, магданоз, сол)
Начин на приготвяне: Накиснете лещата за 1 часа в студена вода. През това време нарежете на ситно чесъна и лука. Сгорещете малко зехтин в тенджера и запържете за малко чесъна и лука. След това добавете подправките и лещата, която предварително сте отцедили. Изсипете при тях виното и след като кипне, намалете котлона и засечете 40мин. Накрая отцедете лещата, прехвърлете я в подходящ съд и я овкусете с дресинг по ваш вкус. Сервирайте предястието студено.
Кюфтета от нахут
Необходими продукти: 500г нахут, 2ч.ч. Брашно, щипка сода бикарбонат, сол и черен пипер
Начин на приготвяне: Накиснете нахута от предната вечер. След като го отцедите, трябва да го смелите в чопър (хубаво е, ако преди това сте отстранили люспите). Добавете брашното, содата и подправките. От получената смес оформяте малки топчета, които пържите в сгорещено олио.
Зрял боб по воденичарски
Необходими продукти: 2ч.ч. сварен зрял боб, 1 глава лук, 1/2ч.ч. лютеница, 3-4 скилидки чесън, 2с.л. олио, 1с.л. оцет, няколко маслини, сол и черен пипер
Начин на приготвяне: Свареният фасул се пасира с пасатор. Към него се добавя нарязаните на ситно лук и чесън, лютеницата, олиото и оцетът. Нарежете маслините на половинки и ги сложете при останалите продукти. Накрая разбъркайте сместа добре и добавете подправки на вкус.
Яхния с грах
Необходими продукти: 500г замразен грах (може и от консерва), 1 глава лук, 1/2ч.ч. доматен сок, 1с.л. брашно, подправки (сол, черен пипер, кимион, чубрица)
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва е тенджера. Добавя се грахът и се задушава за няколко минути. Сипва се вода, колкото да покрие продуктите и ястието се оставя да поври на слаб огън, докато грахът стане готов. След това се сипва доматеният сок, слагат се подправките и разреденото с вода брашно. Ястието се оставя на котлона, докато се сгъсти още малко.