Как се живее с проблемна жлъчка повдига много въпроси. Преди всичко изниква спецификата на храненето .
Значителна част от храната се задържа продължително време в стомаха, като по този начин се удължава секрецията и отделянето на жлъчка в червата.
Съветваме ви да консумирате повече нетлъсто месо . Добър вариант е вареното или приготвено на пара. Препоръчват се варените зеленчуци , извара и различните каши. Противопоказни са мазните храни , пушените меса и сирена, кексове и кифли. Да се избягват дори малките количества алкохолни напитки , в това число и бира, и сухото вино.
Разрешени са прясното обезмаслено краве мляко , диетичната извара, добре обезмасленото краве сирене , прясно подквасено мляко, айран, таратор, но без чесън. Строго забранени са тлъстите и пикантни сирена, пушене и топени сирена, сирене „Крема”, овче сирене и кисело мляко.
От месните продукти са позволени питомен заек, телешко, крехко говеждо, агнешко, но варено, печено на фурна или на скара, пиле или нетлъста млада кокошка. Непрепоръчителни са животинските вътрешности, джоланите, всички консервирани меса, колбаси, тлъсти, пържени храни и ястия, пача, пушени гърди, сланина, месни бульони и дивеч.
В менюто си може да включите нетлъсти речни риби – мряна, клен, млад шаран, бяла риба, пъстърва, щука, червеноперка – варени или печени на скара. Да не се консумират тлъстите океански риби – сом, моруна, змиорка, паламуд, хайвер, чироз, рибни пастети , мариновани и пушени, осолени риби.
От яйчните продукти яжте яйчен белтък и снежни топки, а ограничете жълтъка, майонеза, гъшите и пачи яйца.
От зеленчуците можете да използвате всички, освен спанак, киселец, лапад , патладжани и туршии . Не прекалявайте с вареното зеле, праз лука, варива от фасул и леща.
От плодовете са разрешени почти всички добре узрели плодове, сушени ябълки и круши, сокове, нектари и компоти. Забранени са фурми, смокини, сини сливи, орехи, бадеми, фъстъци и семки. Ограничете приема на касис, къпини, боровинки , френско грозде, стафиди , сушени кайсий и цитрусови плодове.