орехи - 1 ч.ч. (110 г) препечени и нарязани
масло - 3/4 чаша (170 г), на стайна температура
захар - 1 ч.ч. (210 г) кафява
яйца - 1 голямо
ванилия - 1 ч.л. екстракт
брашно - 3/4 ч.ч. (105 г)
сода - 1/2 ч.л.
сол - 1/2 ч.л.
канела - 1/2 ч.л.
овесени ядки - 3 ч.ч.(260 г) едри
плодове - 1 ч.ч. сушени червени боровинки, череши, или стафиди или 1 ч.ч. бял или тъмен шоколад по избор
Загрейте фурната на 170-180 градуса и застелете 2 тави с хартия за печене. Сложете овесените ядки да се запекат за 8 минути, докато пуснат аромат.
В купа разбийте маслото и захарта до кремообразна и гладка смес (около 2-3 минути). Добавете яйцето и екстракта от ванилия и разбъркайте до хомогенност. В отделна купа смесете брашното, содата, солта и канелата. Добавете брашняната смес към течната и разбъркайте, колкото брашното да се поеме. Добавете овесените ядки, сушените плодове или шоколадовия чипс.
Оформете с влажни ръце по-големи бисквитки с дебелина малко по-малка от 1 см и диаметър около 5 см. Подредете ги в тавата и при нужда ги заравнете с пръсти. Печете бисквитите около 15-тина минути. Трябва да са сухи по краищата, но влажни по средата. Оставете бисквитките за няколко минути в тавата преди да ги прехвърлите в купа.