Сусамовото семе е една от любимите подправки на хората вече хилядолетия наред. То е традиционна добавка към ястията в ориенталската кухня .
Сусамът представлява малки, плоски, овални семки с вкус на орехи и с много деликатен аромат. Те могат да са с различен цвят в зависимост от вида им. Има бял, жълт, черен и червен сусам .
Сусамовото семе е дълбоко ценено заради високото си съдържание на сусамово масло , което е изключително неподатливо на разваляне.
Сусамовото семе е богато на полезни минерали . То е много богат източник на мед, магнезий и калций, които от своя страна дават следните здравословни резултати:
1. Медта дава успокоение при ревматичен артрит . Ефективността на медта се дължи на факта, че тя е важен микроминерал, играещ важна роля в антивъзпалителните и антиоксидантните ензимни системи.
2. Магнезият поддържа сърдечносъдовото и респираторното здраве. Той е много полезен в случаи на въздушни спазми при аритмия , понижава високото кръвно налягане и възстановява нормалния сън при жените в периода на менопаузата .
3. Калицият, който се съдържа в сусама помага в защитата от рак , остеопороза и мигрена.
4. Съдържащият се в сусамовото семе цинк е особено добро решение за мъжете в напреднала възраст . Макар да се счита, че остеопорозата е характерна за жените след менопаузата , се оказва, че тя е потенциален проблем и за по-възрастните мъже, което означава, че те трябва да включат в диетата си храни, богати на този минерал.
5. Фитостеролите , намиращи се в сусамовото семе, понижават нивата на холестерол. Те представляват съединения, които се намират в растенията и имат химична структура, близка до холестерола. Когато присъстват в диетата ни в достатъчно количество, те редуцират нивата на холестерол в кръвта и увеличават отговора на имунната ни система към риска от определени видове рак.