От хилядолетия шипката е използвана заради терапевтичните си свойства. Тя е изключително ценен източник на полезни вещества , които са от съществено значение за нашето здраве.
Известно е, че има високо съдържание на витамин С , което я прави подходящо средство за лечение на простудни заболявания и възпалителни процеси .
Редовната консумация на шипка ще подобри метаболизма ви. Тя се препоръчва най-вече за засилване на имунната система с цел предпазване от заболявания, както и при възстановяване на болните. Тя подкрепя защитните сили на организма и повишава жизнения тонус.
Заради затягащия ефек т се препоръчва от лекарите при храносмилателни разстройства . Действа благотворно при гастрити, колити и язви на стомаха . Също така подпомага лечението на чернодробни заболявания и камъни в бъбреците.
Много е полезна при артрит. Ежедневната консумация на хранителни добавки или напитки от шипки понижава с 40% усещането за болка и същевременно подобрява с 25% способността за движение.
Според редица изследвания шипката оказва значително влияние върху понижаването на кръвното налягане и холестерола и намалява риска от сърдечносъдови заболявания . Освен това се препоръчва при хора страдащи от диабет и наднормено тегло .
Шипката има силни антибактериални свойства и се използва за лечение на кожни заболявания и язви . Освен че се бори успешно с инфекциите, шипката повишава и умствената работоспособност.