3 супени лъжици овесено брашно
3 супени лъжици ръжено брашно
2 супени лъжици брашно от елда
4 супени лъжици пълнозърнесто брашно
2 супени лъжици ленено семе
2 супени лъжици белен слънчоглед
2 шепи едро нарязани орехи
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
25 гр. мая
50 мл олио за готвене
хладка вода - колкото поеме
Смесват се: овесеното брашно, ръженото брашно, брашно от елда, пълнозърнестото брашно, смляното ленено семе, беления слънчоглед, грубо нарязаните ядки и солта. Натрошете маята със захарта и малко топла вода, а щом шупне, я добавете към горните съставки заедно с олиото и топлата вода. Омесете средно твърдо тесто. Оставете го да втаса. След това го прехвърлете във форма за хляб и отново изчакайте да втаса. Печете във фурната на 180 градуса около 50 минути. При необходимост, покрийте хляба отгоре с хартия за печене.