за качамака:
400 г царевичен грис за качамак
500 мл прясно мляко
сол на вкус
за соса:
300 г печурки, нарязани на резени
3 с. л. масло
1 с. л. нарязан лук
1 скилидка чесън, нарязан на ситно
200 г сметана
200 г овчи кашкавал
1 ч. ч. нарязани пресни подправки - пресен лук, магданоз, копър
зехтин
сол на вкус
пипер на вкус
1 парченце твърд кашкавал за поръсване
Млякото се смесва с 1 л вода и се слага да заври. Посолява се и в него се изсипва сместа за качамака. Бърка се, докато се сгъсти и свари.
Маслото се загрява в тиган и в него се слага лукът. След като се позадуши се прибавя чесънът, след 1 мин. се слагат гъбите. Когато се изпари водата, им се налива сметаната, прибавя се кашкавалът. Слагат се зелените подправки и всичко се оставя да покъкри, докато се сгъсти. Прибавят се сол и пипер на вкус.
Готовият качамак се разпределя на порции и се залива с гъбения сос. Поръсва се с останалия кашкавал.